KALP HASTALARI ORUÇ İÇİN DOKTORUNA DANIŞMALI

Ramazan ayında kalp ve kronik rahatsızlığı olan kişiler oruç tutması ile ilgili merak edilen soruları Kardiyoloji Uzman Dr. Çetin Gül cevaplayarak, ciddi kalp yetmezliği olanlara kesinlikle oruç tutmalı ,ikincisi çok ciddi ritim bozukluğu olan hastaları ve dirençli yüksek tansiyon hastalarının oruç tutmamalarını önemle öneriyoruz diye belirtti.

29 Mart 2023 - 09:11

Kalple ilgili rahatsızlığı olan hastalar oruç tutabilir mi sorusuna  Edirne Özel Trakya Hastanesi Kardiyoloji Uzman  Dr. Çetin Gül cevaplayarak, “Maalesef elimizde kesin sonuçları olan uluslararası çalışmalar yok. O yüzden biz hekimler yılların tecrübesiyle bireysel olarak bir hastanın oruç tutup tutamayacağını bize danışabilir. Ortak karar alıp veriyoruz.

Kafasında soru işareti olan kalp ve damar hastalığı olan hastaların kendi hekimlerinle bu konuyu istişare edip karar alması daha yararlı olacaktır.

ORUÇ TUTMANIN MANEVİ VE PSİKOLOJİK OLARAK DA FAYDASI VAR

Normal bir insanda da kalp hastalarında da oruçta uzun süre açlık ve uzun süre sıvı alınmamasından dolayı; düşük tansiyon, düşük kan şekeri, halsizlik, yorgunluk, uyku düzeninde bozukluklar normal bir insanda ve kalp hastalarında da olabilecek şeyler. Faydası da olabiliyor. Kolesterol seviyeleri dengelenebilir, kilo dengesi sağlanabiliyor, karaciğer yağlanması varsa yağlanma seviyesinde azalma olabilir. Oruç tutmanın manevi ve psikolojik olarak da faydası var.

CİDDİ KALP YETERSİZLİĞİ OLAN HASTALAR KESİNLİKLE ORUÇ TUTMAMASI GEREKİYOR

Ama kesinlikle tutmaması gerek grup hangisi sorusuna cevap vermemiz lazım. Bunların birincisi ciddi kalp yetersizliği olan hastalar kesinlikle oruç tutmaması gerekiyor çünkü bu hastalar çok fazla sayıda ilaç alıyor. Yüksek dozda idrar söktürücü kullanıyorlar. Tansiyonda aşırı bir düşme, damar tıkanıklığını tetikleyebilir, ritim bozukluğunu tetikleyebilir, böbrek yetmezliğine yol açabilir uzun süre sıvı alınmaması ve yüksek doz idrar söktürücü aldığı için. Bu yüzden ciddi kalp yetmezliği olanlara kesinlikle oruç tutma diyoruz. İkincisi çok ciddi ritim bozukluğu olan hastalar. Bu hastalara da kesinlikle oruç tutmaması gerektiğini söylüyoruz. Çünkü uyku düzenindeki bozukluk, kan şekeri düşüklüğü, tansiyon düşüklüğü hastayı hayati olarak tehdit eden ritim bozukluğunu tetikleyebilir. Üçüncü grup ise kontrolsüz ve çok dirençli yüksek tansiyon hastaları. Bu hastalara da kesinlikle oruç tutmamasını öneriyoruz. Çünkü dirençli hipertansiyon hastaları çok sayıda ilaç kullanan hastalar. Hastaların tansiyon ilaç saatlerini sadece sahur ile iftar arasında dengelemesi mümkün değil muhakkak hipertansiyon ataklarıyla acillik oluyorlar. Kesinlikle kontrolsüz hipertansiyon ve dirençli hipertansiyon olan hastalara da oruç tutmamasını söylüyoruz.

 

SON 6 AYDA KALP KRİZİ GEÇİREN HASTALARA ORUÇ TUTMAMASINI ÖENERMİYORUZ

 

 Dördüncü grup da son 6 ay içinde kalp krizi geçirmiş olan, anjiyo ya da stent işlemi yapılmış olan, veya bypass işlemi yapılmış olan koroner arter hastalarına da kesinlikle oruç tutma diyoruz. Çünkü kalp krizini çok taze geçirdikleri için kalp krizini ve damar tıkanıklığı tekrar tetiklenebilir. Bu grup da çok riskli. Bunun dışında kalp hastalığı ile birlikte şeker hastalığı ve böbrek yetmezliği olan hastalara oruç tutma diyoruz. Çünkü şeker hastalarında uzun süreli açlık çok ciddi kan şekeri düşüklüğüne neden olabilir. Bu yüzden 2 ve daha fazla şeker ilacı kullanan hastalara, insülin kullanan şeker hastalarına oruç tutma diyoruz. Beraberinde böbrek hastalarına da oruç tutma diyoruz. Diğer başka grup ise çok sayıda ilaç kullanan hastalara, çok ciddi kan sulandırıcı ilaç kullanan hastalara da mümkünse oruç tutmasını önermiyoruz. Özetlersek sadece kontrol altında olan tansiyonu, kontrol altında olan hafif şekeri olan, kontrol altında hafif ritim bozukluğu olan, basit 1-2 ilaç kullanan hastalarımıza iftar ve sahurda su ve tuz tüketimine dikkat etme şartıyla oruç tutmalarında bir sakınca yok diyoruz. Ama diğer saydığım gruplar kesinlikle tutmaması gereken gruplar”şeklinde önemli açıklamalarda bulundu.HABER:YEŞİM DRAMALI