• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • İLÇE HABERLERİ
  • SON DAKİKA
  • EĞİTİM
  • YAŞAM
  • MAGAZİN
  • SPOR
  • SİYASET
  • DÜNYA
  • EKONOMİ
  • GÜNDEM
  • TEKNOLOJİ BÖLGE HABERLERİ KÜLTÜR-SANAT MEDYA SAĞLIK
  • Ara
SON DAKİKA:
12:36
Doktorlar ve Anneler Aynı Takımda
12:10
Anne Adaylarına Doğum Öncesi Rehberlik
Video Galeri Foto Galeri Yazarlar Üye Paneli
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Haberler
  2. YAŞAM
  3. ALTUN'DAN DİKKAT ÇEKEN AÇIKLAMA
YAŞAM
Yayınlanma: 07 Temmuz 2021 - 08:00

ALTUN'DAN DİKKAT ÇEKEN AÇIKLAMA

YAŞAM
07 Temmuz 2021 - 08:00
Yorumlar
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
ALTUN’DAN DİKKAT ÇEKEN AÇIKLAMA
Edirne Tabip Odası Başkanı Gürcan Altun, Eylül ayında korona virüs salgınında yeniden pik yaşanabileceğini öne sürerek, vatandaşlara ikinci ve üçüncü doz aşı olma çağrısında bulundu.
Altun;“ Edirne Türkiye’nin bir çok ilinden çok iyi açıklanan aşı oranlarına göre. Birkaç hafta boyunca birinci sıradaydı şuanda da Türkiye illerinde en yüksek aşılanmanın olduğu iller arasında. Hep ilk doz üzerinden bu rakamlar söyleniyor bu ikinci doz aşılamanın olduğu ikinci dozlardan üzerinden söylense çok daha iyi olacak. Şuanda ikinci doz aşı yapılan kişi oranı yüzde 19’da,istenilen yüzde 70’lik seviyeye gelemedik.
BU HASTALIKTAN KURTULMANIN TEK YOLU AŞI OLMAK, BU TOPLUMSAL BAĞIŞIKLIK İÇİN ŞART
Aşılama vatandaşlara daha net anlatılmış olsaydı kimse tereddüt etmeden aşısını olurdu diyen Altun: “Bu hastalıktan kurtulmanın tek yolu aşı olmak. Şuanda var olan aşılar arasında etkinliği çok yüksek olan aşılar var . Hastalıkla mücadele etme konusunda bu aşıları da olmamız gerekiyor.Pnademi gibi kıtlar arası bir bulaşıcı hastalıkta bireyin aşı olmayacağım gibi deme lüksü yok,herkesin aşılanması toplumsal bağışıklığı oluşturacak 70’lık seviyelerine bir an evvel ulaşmak gerek. Ülkemizde kullanılan Sinovac aşıları 3’üncü aydan sonra antikor seviyelerinin bireylerde ciddi anlamda düştüğü fark edildi.Bilindiği gibi yeni varyant suçlarda çıkıyor ve varyant suçlarda da etkisi olmadığı bilimsel çalışmalarda ortaya çıktı. Özellikle ALFA ve DELTA varyantına göre. Şuanda bakıldığında bu varyant suçlara karşı en etkili olan Biontech aşısı görünüyor. Sağlık Bakanlığı da bunun farkına vardığı için,bireyler isterse üçüncü dozda Biontech alabilir diye açıkladı.  Oysaki burada çok daha net bir açıklama yapılması gerekiyordu. Aşı olup olmama gibi kafasında tereddüttü olanlar daha sağlıklı kararlar verebilirdiler”diye açıkladı.
İKİNCİ DOZ AŞI ORANI %19
 İkinci doz aşı oranının düşük olduğunu ifade eden Altun: “Şu anda ülkemizde ikinci doz aşı yapılan insan oranı yüzde 19. Bu yüzden istenilen yüzde 70’lik düzeye henüz gelemedik.  Bu hastalıktan kurtulmanın tek yolu aşı olmak. Bir insan kirli bir yaralanma sonucunda tetanos aşısı olmak istemeyebilir. Tetanos bulaşıcı bir hastalık değildir. Ancak pandemi gibi kıtalar arası bir salgında bulaşıcı hastalıkta ben aşı olmayacağım deme lüksü yoktur. O yüzden herkesin aşılanması ve toplumsal bağışıklığı oluşturacak yüzde 70 seviyelerine bir an evvel ulaşmak gerekir”dedi.
Hastalık bitmeden tedbirlerin eski normallerine dönmesinin normal olamadığını söyleyen Altun; “Hastalık bitmedi tedbirler kalktı. Hala günlük açıklanan vaka sayıları 4-5 bin arasında seyrediyor. Geçen seneki Haziran dönemi ile bu seneki Haziran dönemindeki ölüm oranlarını karşılaştırdığımızda 4 kat daha fazla. O yüzden insanlar aşılanmış olsalar dahi kişisel korunma önlemlerine çok dikkat etmeliler. Aksi halde hastalık bitmedi sadece tedbirler ortadan kaldırıldı”dedi.
YURT DIŞI HAREKETLİLİĞİ BULAŞ ORANINI ARTIRACAK
Yurt dışı turist hareketliliği varyantları artıracağını da ifade eden Altun: “ Eğer bu kurallara uyulmazsa yaz dönemi ülke içinde yerli turist hareketi yurt dışından gelen turistlerin hareketliliği nedeniyle bulaşlar çok artacak. Bulaşın artması demek yeni varyantların ortaya çıkması demek. Var olan aşıların yeni çıkacak olan varyantlara etkisinin ne olduğunu bilmiyoruz. Eğer böyle giderse Eylül ayında yeni bir pik beklemek hiç de şaşırtıcı değil. Ne yazık ki kurallara uyulmazsa Eylül ayında bizi bekleyen böyle bir tehlike var. Bireysel anlamda ülkemizde gerçek vaka sayılarının açıklandığını düşünmüyorum”dedi.
SAYILARIN AZ OLMASI KİMSEYİ HERAVETE KAPTIRMASIN
Kimse rehavete kapılmasın diyen Atun: “Çünkü turizm etkilenir yurt dışından turist gelmez diye hareket ediliyor. Vaka sayılarının düşük görünüyor olması kimseyi rehavete kaptırmasın.  Hastalığın kontrol altına alındığını söylemek için Dünya Sağlık Örgütü haftalık yüz bin nüfusta haftalık 10 vakanın altına düşmesi lazım. Bu da ülkemizde günlük vaka sayısının bin veya 1200 bandının altına indirilmesi ve en az iki hafta süre ile burada tutulması ancak o zaman hastalığı kontrol altına almış sayılırız”dedi.
EDİRNE’DE YENİ VARYANT OLMAMA OLASILIĞI YOK
Yeni varyantın Edirne’de olmama olasılığının yok olduğunun altını çizen Altun; “ En son Sağlık Bakanlığının yapmış olduğu açıklamada Türkiye’de 244 vakanın olduğu söyleniyordu. Bunun çok çok üzerinde delta varyantı olduğunu biliyorum. Edirne’de de olmama olasılığı yok” diye belirtti.
 
  • YORUMLAR
  • FACEBOOK
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
“SİMGELERLE ŞİFRELENMİŞ AŞK” EDİRNE
“SİMGELERLE ŞİFRELENMİŞ AŞK” EDİRNE
SİTEM DOLU AÇIKLAMA: KUAFÖR BULAMAYACAKSINIZ
SİTEM DOLU AÇIKLAMA: KUAFÖR BULAMAYACAKSINIZ
EFSANE FESTİVAL BAŞLIYOR
EFSANE FESTİVAL BAŞLIYOR
DAYAN VAYSAL DAYANABİLİRSEN
DAYAN VAYSAL DAYANABİLİRSEN
ilan.gov.tr
Son Haberler
Doktorlar ve Anneler Aynı Takımda
Doktorlar ve Anneler Aynı Takımda
Anne Adaylarına Doğum Öncesi Rehberlik
Anne Adaylarına Doğum Öncesi Rehberlik
Karaağaç’ta Tohum Takas Buluşması
Karaağaç’ta Tohum Takas Buluşması
KUBBE VE MİNARELERİN İZİNDE
KUBBE VE MİNARELERİN İZİNDE
Karaman ve Kılıçaylan'dan 64.Yıl Kutlaması
Karaman ve Kılıçaylan'dan 64.Yıl Kutlaması
GÜRKAN GENEL KURULDA KONUŞTU, “EDİRNE ESNAFI İÇİN TURİST ÖNEMLİ”
GÜRKAN GENEL KURULDA KONUŞTU, “EDİRNE ESNAFI İÇİN TURİST ÖNEMLİ”

Ana Sayfa
İLÇE HABERLERİ
SON DAKİKA
EĞİTİM
YAŞAM
MAGAZİN
SPOR
SİYASET
DÜNYA
EKONOMİ
GÜNDEM
TEKNOLOJİ
BÖLGE HABERLERİ
KÜLTÜR-SANAT
MEDYA
SAĞLIK
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Biyografiler
Vefatlar
Üye Paneli
Gazete Arşivi
Hava Durumu
  • ASAYİŞ
  • EĞİTİM
  • KÜLTÜR-SANAT
  • MEDYA
  • SİYASET
  • SON DAKİKA
  • SPOR
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Biyografiler
  • Vefatlar
  • Üye Paneli
  • Gazete Arşivi
  • Hava Durumu

  • Rss
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.