YEŞİM DRAMALI
Kuzu ve oğlak pişirmenin meşhur olduğu köy olarak bilinen Kemalköy’de dede yadigarı ekmek fırınını işleten Cihan Çakıcı, ekmeklerinin kuzu ve oğlak kadar meşhur olduğunu söyledi.
Bu fırında yılların birikimi olduğunu söyleyen Cihan Çakıcı “1983 yılından beri bu işi yapıyoruz. Zamanında bu işe dedemiz başlamış, biz devam ettiriyoruz. Ben yaklaşık 10 senedir bu işi yapıyorum. Köyde fırın olmaz derlerdi önceden kadınlarımız evde ekmek pişirdikleri için. Ama bu biraz eskide kaldı. Fırın senelerdir faaliyette, günde 2 bin, 3 bin tane ekmek çıkıyor. Bu ekmekleri Edirne Merkez, çevre köyler, Kapıkule gibi yerlere dağıtıyoruz. Bizim ekmeğimizin meşhur olmasının sebebi şu; burada senelerin birikimi var. Hem de Edirne de olmayan içeride direk meşe odunu yanıyor. O da ekmeğe kokusunu tadını daha güzel veriyor” dedi.
Kemal köy ekmeği çok değerli bir ekmek olduğunu vurgulayan Kemal köy Muhtarı İzzet Kuzucu, “Ben bu dönem yeni muhtar oldum. Fırın hakkında sizlere bir hikâye anlatacağım. Bu fırını yaptıran kişi rahmetli Ahmet Çakıcı, eski muhtarlarımızdandır. 1983 yılında yapıldı bu ekmek fırını, o zamanlarda köyde herkes ekmek yapıyordu, kimse satın ekmek almıyordu. Ayda bir satın ekmek alıyorduk, onun tadı bize çok lezzetli geliyordu, bizde çocukları sevindirmek için alıyorduk. Buraya fırın yapılırken demişler ki; ‘Buraya ne yapılıyor’ mahallelide fırın yapıldığını söylemiş. Sonra ‘Onun aklı yok mu köy yerinde fırının ne işi var’ demişler. Yıllar yılları kovalamış, üzerinden 40 sene geçmiş şuan köyde ekmek yapan sayısı bir elin parmaklarını geçmez. Sadece bu köy değil, civar köyler, fabrikalar ve Edirne Merkez’e ekmek gönderiyor fırınımız. Lezzetli bir ekmek olduğu için meşhur bir ekmek oldu artık Kemal köy Ekmeği, her yere verilmiyor zaten, belli yerlere veriliyor. Bu yüzden de değerli bir ekmek. Bize sorsanız Kemal köyün ekmeği, kuzu ve oğlak pişirmenin meşhur olduğunu söyleyebiliriz. Kemal köy kuzusu ve oğlağı bu fırında da senenin 12 ayında yapılıyor” şeklinde açıkladı.
Kuzu ve oğlak pişirmenin meşhur olduğu köy olarak bilinen Kemalköy’de dede yadigarı ekmek fırınını işleten Cihan Çakıcı, ekmeklerinin kuzu ve oğlak kadar meşhur olduğunu söyledi.
Bu fırında yılların birikimi olduğunu söyleyen Cihan Çakıcı “1983 yılından beri bu işi yapıyoruz. Zamanında bu işe dedemiz başlamış, biz devam ettiriyoruz. Ben yaklaşık 10 senedir bu işi yapıyorum. Köyde fırın olmaz derlerdi önceden kadınlarımız evde ekmek pişirdikleri için. Ama bu biraz eskide kaldı. Fırın senelerdir faaliyette, günde 2 bin, 3 bin tane ekmek çıkıyor. Bu ekmekleri Edirne Merkez, çevre köyler, Kapıkule gibi yerlere dağıtıyoruz. Bizim ekmeğimizin meşhur olmasının sebebi şu; burada senelerin birikimi var. Hem de Edirne de olmayan içeride direk meşe odunu yanıyor. O da ekmeğe kokusunu tadını daha güzel veriyor” dedi.
Kemal köy ekmeği çok değerli bir ekmek olduğunu vurgulayan Kemal köy Muhtarı İzzet Kuzucu, “Ben bu dönem yeni muhtar oldum. Fırın hakkında sizlere bir hikâye anlatacağım. Bu fırını yaptıran kişi rahmetli Ahmet Çakıcı, eski muhtarlarımızdandır. 1983 yılında yapıldı bu ekmek fırını, o zamanlarda köyde herkes ekmek yapıyordu, kimse satın ekmek almıyordu. Ayda bir satın ekmek alıyorduk, onun tadı bize çok lezzetli geliyordu, bizde çocukları sevindirmek için alıyorduk. Buraya fırın yapılırken demişler ki; ‘Buraya ne yapılıyor’ mahallelide fırın yapıldığını söylemiş. Sonra ‘Onun aklı yok mu köy yerinde fırının ne işi var’ demişler. Yıllar yılları kovalamış, üzerinden 40 sene geçmiş şuan köyde ekmek yapan sayısı bir elin parmaklarını geçmez. Sadece bu köy değil, civar köyler, fabrikalar ve Edirne Merkez’e ekmek gönderiyor fırınımız. Lezzetli bir ekmek olduğu için meşhur bir ekmek oldu artık Kemal köy Ekmeği, her yere verilmiyor zaten, belli yerlere veriliyor. Bu yüzden de değerli bir ekmek. Bize sorsanız Kemal köyün ekmeği, kuzu ve oğlak pişirmenin meşhur olduğunu söyleyebiliriz. Kemal köy kuzusu ve oğlağı bu fırında da senenin 12 ayında yapılıyor” şeklinde açıkladı.