EKMEĞİN EN SAĞLIKLI RENGİ ‘MOR’

EKMEĞİN EN SAĞLIKLI RENGİ ‘MOR’

EKMEĞİN EN SAĞLIKLI RENGİ ‘MOR’

EKMEĞİN EN SAĞLIKLI RENGİ ‘MOR’
09 Ocak 2020 - 00:26

YEŞİM DRAMALI
İl Genel Meclisi son oturumuna Uzunköprü’de üretilen mor ekmek damga vurdu.
Mor ekmek üreticisi Fırıncı Ahmet Ceyhan İl Genel Meclisini ziyaret ederek 3 hafta önce üretimine başladığı mor ekmeğin tanıtımını gerçekleştirdi.Türkiye’de Ankara,Malatya’dan sonra Edirne’nin Uzunköprü ilçesinde de üretilmeye başlandı. Mor ekmek tüketenlerin,obezite ve şeker hastalığı gelişimine de önemli engel teşkil ettiği bilimsel olarak kanıtlanmış. Mor ekmeği sahtesinden atır etmek için,üzerine limon damlatıldığında kırmızıya dönecektir. Sahtesi ise kimyasal renklendirici özelliğine sahip olduğu için renk değişikliği oluşamayacaktır.
İl Genel Meclisi üyelerine ikram edilen mor ekmek meclis üyeleri tarafından ilgiyle karşılandı. İl Genel Meclis Başkanı Mehmet Geçmiş; “Uzunköprü Cehranoğlu tarihi fırın sahibi arkadaşımız İl Genel Meclisimizi ziyaret etti. Bu Türkiye’de Malatya ve Ankara’dan sonra Edirne’nin Uzunköprü ilçesinde üretime başlanmıştır. Bu üretimin üçüncüsünün Edirne’de olmasının onurunu ve sevincini yaşıyoruz. Değerli arkadaşlar mor ekmek Uzunköprü’de sadece Ceyhanoğlu Tarihi Fırın’da üretilmektedir. Çünkü mor ekmek fonksiyonel bir gıdadır. Japonya’da fonksiyonel gıdaların yasalar ile tüketilmesi zorunludur. Şeker hastalığının baskılanması, hastalığın yan etkilerinin azaltılması, şeker hastalığı boyunca görülen ruhsal düzensizliği ortadan kaldırması amacıyla tüketilir. Mor ekmekteki fonksiyonel gıdalar şeker hastalığının yan etkilerini, oluşumunu ve baskılanmasında son derece etkilidir. Kalp damar hastalıkları, yüksek tansiyon, kalp ve beyin damarı tıkanmaları, böbrek yetmezlikleri, kol ve bacak uyuşması, diz ve kalça eklem ağrıları erken yaşlanmayla başlayan unutkanlıklara iyi geldiği bilimsel çalışmalarla tespit edilmiştir. Değerli arkadaşlarımıza ve başarılar diliyorum. Çalışmalarının daha da yükseklere ulaşmasını temenni ederim. Formülünü alıp evde kendime göre yapacağım. Fiyat olarak da 4 buçuk TL ve buzdolabında bir hafta dayanabiliyor. Edirne’de bayilikler açılırsa tüketimi yaygınlaştırılır. Bu konuda ben talip olabilirim” dedi.
Mehmet Geçmiş, Türkiye’de üç ilde olan bir ekmek üretimi var. Fırıncı Ahmet Ceyhan bu ekmeği il genel meclis üyelerimize hem tattırıp hem de tanıtımını yapmamızı rica etti. 30 yıllık fırıncıyım ama ilk defa böyle bir ekmek üretimi ile karşılaştım. Çok faydalı bir ekmek olduğu biliniyor. Ekmek söz konusu olunca AK Parti de CHP’de İYİ Parti de birlikte ekmek yemekte buluşuyorlar. İnşallah halkımız da aynı şekilde birleşirler. Yeter ki paylaşmayı bilelim.
Mor ekmeğin üretiminin içeriği ve sağlık açısından önemine dikkat çeken 47 yaşında Uzunköprülü fırıncı Ahmet Ceyhan, “Mor ekmek fonksiyonel bir gıdadır. Fonksiyonel gıdalar Japonya’da yasalar gereği tüketilmesi zorunlu kılınan gıdalardandır. Mor ekmek içeriğinde yüksek oranda antosiyanin dediğimiz maddeler içermektedir. Bu antosiyaninler bitkilere renk veren kısımları yüksek teknoloji uygulanarak ayrıştırılarak toz haline getiriliyor. İstanbul Üniversitesi sankara beyin ve biyoteknoloji beyin ve araştırma geliştirme merkezi tarafından ve Prof. Dr. İhsan Kara ve ekibinin 12 yıllık bir çalışma sonucudur. 20 binin üzerinde deney yaparak bu ekmeği geliştirmişlerdir. Mormix dediğimiz madde bize toz halinde geliyor. Biz bu maddeyi yüzde 65 tam buğday unu yüzde 35 beyaz una ilaveten yüzde 6 buçuk da mor mix katarak bildiğimiz usullerle ekmeğimizi üretiyoruz. En büyük faydası şeker hastalığını baskılamakta şeker hastalığına iyi geliyor. Çocuklarda zekâ gelişimini olumlu yönde etkiledikleri söyleniyor. Mor renkli pigmentlerin de dünyadaki sağlık da çok faydalı olduğunu bir gerçektir bilimsel araştırmalar sonucunda”dedi.
3 hafta önce üretimine başladıklarını belirten Ceyhan: “ İlk önce Malatya’da üretildi. Daha sonra Ankara’da bizde Türkiye’de 3’ncü olarak üreten iliz tabi bu Türkiye geneline yayılmaya devam ediyor. İlk olarak Malatya’da üretildiğini televizyonda gördüm. Ondan sonra araştırdım ve ekibe ulaştım. Yaklaşık 3 haftadır satışa sunduk. Onun öncesinde de 10 gün önce kendimiz ürettik. Denedik yakınlarımıza tavsiye ettik. Şeker hastalarına verdik. Olumlu dönüşler alınca üretmeye karar verdik. Şuan da Edirne’de üretici firması Uzunköprü’de Ceyhanoğlu tarihi fırındır. Şuan da ciddi talep ve geri dönüş alıyoruz. Her gün olumlu güzel haberler alıyoruz. Sadece Uzunköprü’de günde 200 civarında üretiyoruz. Ekmeğin raf ömrü normal saklama şartlarında 4-5 gün sürüyor. Buzdolabında 1 hafta civarı duruyor. Ben farklı yerlerde tanıtımlarını yapmayı düşünüyorum. Devlet hastanesinde yapmayı düşünüyorum. Trakya Üniversitesinde tanıtmayı düşünüyorum. Mor ekmeği tanıtmak için tanıtma çalışmaları yapacağız” dedi.
Mor Ekmeği sahtesinden ayırt edebilmek için şunlara dikkat edilmesi konusunda bilgilendiren Cyhan: “İstanbul Üniversitesi teknoloji araştırma merkezinin 12 yıllık araştırma sonucunda Prof. Dr. İhsan Kara ve ekibi tarafından geliştirilmiş olan mor ekmek sahtesinden ayırt edilebilmesi için üzerine limon damlatıldığında rengi kırmızıya dönecektir. Sahtesiyle kimyasal ya da gıda boyası olduğunda rengi değişmeyecektir”dedi.
 
 

YORUMLAR

  • 0 Yorum
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
SAĞLIKLI NESİL SAĞLIKLI GELECEK
SAĞLIKLI NESİL SAĞLIKLI GELECEK
EDİRNE'DE İZLEYİCİYLE BULUŞTULAR
EDİRNE'DE İZLEYİCİYLE BULUŞTULAR