• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • İLÇE HABERLERİ
  • SON DAKİKA
  • EĞİTİM
  • YAŞAM
  • MAGAZİN
  • SPOR
  • SİYASET
  • DÜNYA
  • EKONOMİ
  • GÜNDEM
  • TEKNOLOJİ BÖLGE HABERLERİ KÜLTÜR-SANAT MEDYA SAĞLIK
  • Ara
SON DAKİKA:
15:01
Motosiklet Sürücüsü Yaralandı
14:49
Yazım yanlışlarını projeyle mercek altına aldılar
14:39
Gurbetçiler Ana Vatana Kavuştu
14:21
Kırkpınar Hazırlıkları İçin Kritik Toplantı
14:14
Öğrencilere gıda güvenilirliği eğitimi verildi
09:24
GSS Edirne’den Yoğun Bakım ve Otopark Çağrısı
09:23
Lavanta Şenliği başladı
Video Galeri Foto Galeri Yazarlar Üye Paneli
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Haberler
  2. YAŞAM
  3. KURAKLIKTA ARTIŞ GÖZLEMLENİYOR
YAŞAM
Yayınlanma: 30 Kasım 2021 - 09:47

KURAKLIKTA ARTIŞ GÖZLEMLENİYOR

YAŞAM
30 Kasım 2021 - 09:47
Yorumlar
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
KURAKLIKTA ARTIŞ GÖZLEMLENİYOR
Trakya Üniversitesi (TÜ) Çevre Sorunları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Belgin Elipek, yer altı sularının dikkatli kullanılması gerektiği uyarısında bulundu.
Prof. Dr. Elipek, Edirne AB Bilgi Merkezi tarafından düzenlenen "AB Türkiye Gençlik İklim Forumu"nda dünyadaki ortalama sıcaklığın son 200 yılda 1,3 santigrat derece arttığını söyledi. Elipek, karbon salınımının arttığını ve doğanın dengesinin bozulmaya devam ettiğini belirterek, 1,3 santigrat derecelik artışın 2033 yılında 1,5 santigrat dereceye ulaşmasının öngörüldüğünü açıkladı.
İklimin değiştiğini belirten Elipek, subtropikal alanlarda düşen yağışta yüzde 3'lük azalma olduğunu ve son 10 yılda Asya ve Afrika kıtaları başta olmak üzere dünya genelinde kuraklık, sıcaklık şiddetlerinde artış gözlemlendiğine dikkat çekti. Prof. Dr. Elipek, Türkiye'nin kuraklıktan etkilenen ülkelerden olduğunu ve ülkede yağışların son yıllarda ciddi şekilde azaldığını dile getirerek, şunları kaydetti: "Türkiye'de 2021 yılında yağışlar son 20 yılın en düşük seviyesinde. Bu durum her şeyi doğrudan etkiliyor. Bunun yanında sadece yağmur yağmasını istememeliyiz. Kar yağışı da olmalı. Kar yağdığı zaman ortamda yavaş yavaş eridiği için emilip yer altı sularına karışıyor. Tabii biz yüzeysel sular kirlendiği için yer altı sularına yöneliyoruz. İçme suyunu, tarımsal sulamayı ve endüstrinin ihtiyaç duyduğu suyu yer altı sularından kullanıyoruz. Yer altı suları göller ve derelerin beslenmesi için de önemli. O yüzden yer altı sularını kullanırken dikkatli olmalıyız."
"DÜNYA ISINMAYA DEVAM EDİYOR"
Meteoroloji mühendisi Bünyamin Sürmeli de, küresel ısınma nedeniyle eriyen buzullara bağlı iklimin değiştiğini ve afet derecesinde hava olaylarının yaşandığını söyledi. Sürmeli, küresel ısınma nedeniyle dünyadaki sıcaklıkların arttığına dikkat çekti. İklimin son 150 yılda büyük değişiklikler yaşadığını vurgulayan Sürmeli, "Dünya 150 bin yılda yaşadığı ısınmayı son 150 yılda yaşadı. Bu bir sorun. İnsanoğlu buna adapte olamıyor." dedi.
Sürmeli, 2100 yılına kadar ortalama sıcaklıkların yaklaşık 3 derece artacağını ve birçok olumsuzluğu beraberinde getireceğini dile getirdi. İklim değişikliğinin dünyayı ve insanları etkilediğini vurgulayan Sürmeli, şunları kaydetti: "Küresel ısınmayla birlikte buzulların erimesi ve afet seviyelerinde hava olayları yaşanıyor. Kuraklık ve gıda krizi yaşanıyor. Hava kirliliği ve hastalıklar artıyor. Orman yangınları yaşanıyor ve ormanlar yok oluyor. Buzulların erimesiyle denizlerdeki tatlı ve tuzlu su dengesi bozulmaya başlıyor. Bu dengenin bozulması deniz akıntılarının yönlerinin değişmesine ve iklimin farklılaşmasına neden oluyor. Bugün Akdeniz'de deniz suyu sıcaklıkları son 20 yılda dramatik bir şekilde yükselmiş durumda. Dramatik seviyelerde bir artış var. Buzulların erimesi tepemize dolu düşmesi demek."
Forum akademisyenlerin sunumuyla sona erdi.
 
2021/11/2021-11-30-09-48-49.jpg
2021/11/2021-11-30-09-48-52.jpg
  • YORUMLAR
  • FACEBOOK
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
“SİMGELERLE ŞİFRELENMİŞ AŞK” EDİRNE
“SİMGELERLE ŞİFRELENMİŞ AŞK” EDİRNE
SİTEM DOLU AÇIKLAMA: KUAFÖR BULAMAYACAKSINIZ
SİTEM DOLU AÇIKLAMA: KUAFÖR BULAMAYACAKSINIZ
EFSANE FESTİVAL BAŞLIYOR
EFSANE FESTİVAL BAŞLIYOR
DAYAN VAYSAL DAYANABİLİRSEN
DAYAN VAYSAL DAYANABİLİRSEN
ilan.gov.tr
Son Haberler
Motosiklet Sürücüsü Yaralandı
Motosiklet Sürücüsü Yaralandı
Yazım yanlışlarını projeyle mercek altına aldılar
Yazım yanlışlarını projeyle mercek altına aldılar
Gurbetçiler Ana Vatana Kavuştu
Gurbetçiler Ana Vatana Kavuştu
Kırkpınar Hazırlıkları İçin Kritik Toplantı
Kırkpınar Hazırlıkları İçin Kritik Toplantı
Öğrencilere gıda güvenilirliği eğitimi verildi
Öğrencilere gıda güvenilirliği eğitimi verildi
HAVSALI ÇİFTÇİ, DİYANETE 2 MİLYON LİRA BAĞIŞLADI
HAVSALI ÇİFTÇİ, DİYANETE 2 MİLYON LİRA BAĞIŞLADI

Ana Sayfa
İLÇE HABERLERİ
SON DAKİKA
EĞİTİM
YAŞAM
MAGAZİN
SPOR
SİYASET
DÜNYA
EKONOMİ
GÜNDEM
TEKNOLOJİ
BÖLGE HABERLERİ
KÜLTÜR-SANAT
MEDYA
SAĞLIK
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Biyografiler
Vefatlar
Üye Paneli
Gazete Arşivi
Hava Durumu
  • ASAYİŞ
  • EĞİTİM
  • KÜLTÜR-SANAT
  • MEDYA
  • SİYASET
  • SON DAKİKA
  • SPOR
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Biyografiler
  • Vefatlar
  • Üye Paneli
  • Gazete Arşivi
  • Hava Durumu

  • Rss
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.