• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • İLÇE HABERLERİ
  • SON DAKİKA
  • EĞİTİM
  • YAŞAM
  • MAGAZİN
  • SPOR
  • SİYASET
  • DÜNYA
  • EKONOMİ
  • GÜNDEM
  • TEKNOLOJİ BÖLGE HABERLERİ KÜLTÜR-SANAT MEDYA SAĞLIK
  • Ara
SON DAKİKA:
09:27
Edirne Belediyesi Bandosu Yaz Konserleri Devam Ediyor
Video Galeri Foto Galeri Yazarlar Üye Paneli
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Haberler
  2. YAŞAM
  3. MEŞE ODUNUNDAN MANGAL KÖMÜRÜ ÜRETEN İŞÇİLERİN ZORLU MESAİSİ
YAŞAM
Yayınlanma: 29 Kasım 2021 - 10:46

MEŞE ODUNUNDAN MANGAL KÖMÜRÜ ÜRETEN İŞÇİLERİN ZORLU MESAİSİ

YAŞAM
29 Kasım 2021 - 10:46
Yorumlar
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
MEŞE ODUNUNDAN MANGAL KÖMÜRÜ ÜRETEN İŞÇİLERİN ZORLU MESAİSİ
Edirne'nin Meriç ilçesinde, zor şartlarda meşe odunundan mangal kömürü üreten işçiler, bunu satarak geçimlerini sağlıyor.
Sabahın erken saatlerinde kesim için ormana giden işçiler, traktöre yükledikleri meşe odunlarını ocakların bulunduğu sahaya getiriyor. Boylarına göre ayrılan odunlar, koni şeklinde dizilip üstü saman ve toprakla kapatılarak "ocak" adı verilen alan oluşturuluyor. Tepesinde açılan delikten koninin içine atılan közlerle kontrollü olarak yakılmaya başlanan odunlar, 10 ila 15 gün süresince içten içe yanarak mangal kömürüne dönüşüyor. Yanma sürecinde ocağın herhangi bir yerinde oluşacak kaçakları önlemek için işçiler gece gündüz nöbet tutuyor.
İşçiler, merdiven yardımıyla çıktıkları ocağın üstünde tespit ettikleri zayıf noktalara önce toprak döküyor, ardından ayaklarıyla basarak sıkılaştırıyor. Böylece odunların içten yanarak kaliteli bir kömür oluşması sağlanıyor. Yanma işleminin ardından mangal kömürüne dönüşen odunlar, işçiler tarafından çuvallanarak satışa hazır hale getiriliyor. Okuldan gelen çocuklar da ailelerine çuvallama işinde yardım ediyor. Bir çuval kömür, yaklaşık 150 liradan satışa sunuluyor. Yorucu bir günün ardından işçiler, semaverde demledikleri çayı yudumlayarak yorgunluklarını gideriyor.
İşçilerden Cafer Özyılmaz, AA muhabirine, Diyarbakır'dan kömür üretiminde çalışmak için Edirne'ye geldiğini söyledi. Kömürün hazırlanmasının zahmetli olduğunu belirten Özyılmaz, kestikleri meşe odunlarını dizip ateşe verdiklerini, her ocaktan yaklaşık 22 ton kömür elde ettiklerini ifade eti.
Mangal kömürü üretiminin yorucu olduğunu söyleyen Özyılmaz, "Hiç dışarıdan göründüğü gibi değil. Burada çalışmaya başlamadan mangal kömürü satın alırken 'çok pahalı' diyordum. Hiç de pahalı değilmiş. İmalatını gördükten sonra hiç de pahalı olmadığına kanaat getirdim." dedi. İşçilerden Şerif Vurucu da gece ve gündüz çalıştıklarını, ürettikleri kömürü istedikleri fiyattan satamadıklarını belirtti.
 
2021/11/2021-11-29-10-47-27.jpg
2021/11/2021-11-29-10-47-30.jpg
2021/11/2021-11-29-10-47-32.jpg
2021/11/2021-11-29-10-47-35.jpg
2021/11/2021-11-29-10-47-37.jpg
2021/11/2021-11-29-10-47-40.jpg
  • YORUMLAR
  • FACEBOOK
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
“SİMGELERLE ŞİFRELENMİŞ AŞK” EDİRNE
“SİMGELERLE ŞİFRELENMİŞ AŞK” EDİRNE
SİTEM DOLU AÇIKLAMA: KUAFÖR BULAMAYACAKSINIZ
SİTEM DOLU AÇIKLAMA: KUAFÖR BULAMAYACAKSINIZ
EFSANE FESTİVAL BAŞLIYOR
EFSANE FESTİVAL BAŞLIYOR
DAYAN VAYSAL DAYANABİLİRSEN
DAYAN VAYSAL DAYANABİLİRSEN
ilan.gov.tr
Son Haberler
Edirne Belediyesi Bandosu Yaz Konserleri Devam Ediyor
Edirne Belediyesi Bandosu Yaz Konserleri Devam Ediyor
Böyle Olur Ağalık
Böyle Olur Ağalık
İpsala’da Asfalt Çalışmaları Başladı
İpsala’da Asfalt Çalışmaları Başladı
1,5 Kilometrelik Sıcak Asfalt Çalışması Tamamlandı
1,5 Kilometrelik Sıcak Asfalt Çalışması Tamamlandı
Makak’tan Yeni Parti ve Belediyeye Tepki
Makak’tan Yeni Parti ve Belediyeye Tepki
EDİRNE’DE UYUŞTURUCU OPERASYONU
EDİRNE’DE UYUŞTURUCU OPERASYONU

Ana Sayfa
İLÇE HABERLERİ
SON DAKİKA
EĞİTİM
YAŞAM
MAGAZİN
SPOR
SİYASET
DÜNYA
EKONOMİ
GÜNDEM
TEKNOLOJİ
BÖLGE HABERLERİ
KÜLTÜR-SANAT
MEDYA
SAĞLIK
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Biyografiler
Vefatlar
Üye Paneli
Gazete Arşivi
Hava Durumu
  • ASAYİŞ
  • EĞİTİM
  • KÜLTÜR-SANAT
  • MEDYA
  • SİYASET
  • SON DAKİKA
  • SPOR
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Biyografiler
  • Vefatlar
  • Üye Paneli
  • Gazete Arşivi
  • Hava Durumu

  • Rss
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.