Türkiye’de son dönemlerde mimarların yaşadığı sorunlar artmaya devam ediyor. Edirne Mimarlar Odası Temsilcisi Cenk Ergüden, yaşanan sorunlarla ilgili açıklamalarda bulundu.
Edirne Mimarlar Odası Temsilcisi Cenk Ergüden, “Mimar meslektaşlarımız, mimarlar odası üyesi, serbest mimarlık hizmeti veren kamuda çalışan, ücretli çalışan, sözleşmeli çalışan, yahut çeşitli vesilelerle bir takım organizasyonlarda görev alan meslektaşlarımız açısından olumsuz sonuçlar üretmiştir” dedi.
PANDEMİ İLE BERABER SÜREKLİ KÖTÜYE GİDEN BİR TABLO ÇİZİLDİ
Günümüz ekonomik koşullarında ülkenin bulunduğu ekonomik kriz ortamında dünyada da global olarak yaşandığı söylenmekle beraber ülkemizde biraz daha fazla hatta katbekat fazla hissedilen bu ekonomik sıkıntı, ekonomik kriz ortamı ve pandemi öncesinden başlayarak ve sürekli kötüye giden bir tablo çizmekte olduğunu ifade Ergüden, “Bu tablo doğrultusunda mimar meslektaşlarımız, mimarlar odası üyesi, serbest mimarlık hizmeti veren kamuda çalışan, ücretli çalışan, sözleşmeli çalışan, yahut çeşitli vesilelerle bir takım organizasyonlarda görev alan meslektaşlarımız açısından olumsuz sonuçlar üretmiştir. Bu anlamda özellikle serbest piyasa koşullarından bahsetmek isterim. Çalışan ve ücretlilerle ilgili konular Türkiye mimar ve mühendis odaları birliğinin çeşitli çalıştaylarına konu olmuştur.2009 yılında çeşitli çalıştaylarda bunlar irdelenmiştir. Ortaya bir takım sorunlar ve çözüm önerileri konulmuştur” dedi.
REHBER NİTELİĞİ TAŞIMAKTADIR
Bunlardan detaylıca yararlanılamadığını görüyoruz. Detaylıca yararlanma isteğinin düşük olduğunu gözlemliyoruz. Profesyonel meslek örgütleri olan Mimarlar Odası bu konudaki çalışmalarını derinliğine derinlemesine sürdürmekte olduğunu dile getiren Ergüden, “Ortaya koymuş olduğu ücret, bedel tarifeleri, mimarlık hizmetinin, mimarlık hizmetinin yapılabilecek en ideal hesaplamalarına konu rakamları ortaya koymaktadır.Bu hizmet bedelinin ne olması gerektiği konusunda bir rehber niteliği taşımaktadır. Fakat bugün ekonomik krizin getirdiği sebepler bazı meslektaşlarımızın özellikle mesleğe yeni başlayan meslektaşlarımızın yaşadığı bir takım sorunlardan sebep, bir takım fiyat spekülasyonlarının olduğunu görüyoruz. Bunu oda olarak çok desteklemiyoruz. Açıkçası fiyat spekülasyonunun bizi götüreceği yer yatırımcılara da buradan seslenmekte yarar görüyorum. Fiyat spekülasyonunun bizi götüreceği yer nitelikte kalitede sonuç ürünün estetiğinde ve çözüm kapasitesinde zafiyettir. Bizim hedeflememiz gereken şey bugün dünyada evrensel açıdan geçerli olan bir kural. Her zaman en iyiyi, en kaliteli, en doğru olanı tercih etmektir” diye ifade etti.
2022 YILI İÇERİSİNDE 3 DEFA DEĞİŞİKLİK YAPILDI
Yani ekonomik koşullar ve fiyat spekülasyonları sebebiyle son iki yıl içerisinde 2022 yılı içerisinde üç kez mimarlar arası tabii ki tarife bedellerinde düzenleme yapma gereği duyulduğunu ifade eden Ergüden, “Kaliteden taviz vermemektir.Netice itibariyle elde edilen sonucun en optimal, en yararlı, en ekonomik ve en estetik biçimde ortaya konulması, temel hedef olmalıdır. Bu anlamda biz Mimarlar Odası olarak hem meslektaşlarımıza hem bu konuda meslektaşlarımızla iş ilişkisi kuran ve onlardan hizmet alan yatırımcılarımıza önerilerimiz. Bu konudaki fiyat spekülasyonlarının ortadan kaldırılabilmesi açısından odamızın sunmuş olduğu tarife bedellerini göz önünde bulundurmalarıdır. Fiyat odaklı değil, kalite sonuç, nitelik odaklı bir plan yapılmasıdır. Hedeflerin buna göre oluşturulmasıdır ve bu doğrultuda bir süreç izlenmesidir.Bu ekonomik açıdan yaşanılan sıkıntının bir başka boyutunu ortaya koymuştur. Fakat bir mimardan ya da bir profesyonelden alınacak destek kesinlikle yatırım bütünü ve total maliyet içerisinde yaratacağı fark nedeniyle çok önemli bir katkı sağlayacaktır, sağlamaktadır. Bunun farkına işaret etmek isteriz. Buna dikkat çekmek isteriz. Konunun bu boyutuyla irdelenmesinde yatırımcılar açısından ciddi fayda olacaktır “ diye konuştu.
HABER: MERT SOYLU









