Ramazan ayında değişen beslenme düzeni nedeniyle Covid-19 salgınına karşı vücut direncimizi düşürmeden ve oluşabilecek sindirim problemlerine, yorgunluk ve halsizlik hissine karşı doğru besin tercihlerinin önemli olduğunu vurgulayan Diyetisyen Kıymet Pınar Çalım, “Ramazan ayında 2 ana öğünden biri olan sahur kesinlikle atlanmamalıdır ve kızartma, hazır gıda, hamur işi şekerli yiyeceklerden de uzak durulması gerekir”dedi.
SAHURDA NE YENMELİ
Ramazan ayında beslenmenin önemine dikkat çeken Diyetisyen Kıymet Pınar Çalım “Dünyamızda ve ülkemizde Covid-19 salgını var, malum bu ramazan biraz daha çok dikkat etmeliyiz. Sahurda insanlarda yanlık bir alışkanlıkta var, akşam yedim bir su içip yatayım iftara kadar dayanırım diye bir düşünce oluşuyor. Bu düşünce çok yanlış, gün boyunca hiç bir şey tüketmeyeceğiniz için sahurunuzu mutlaka yapın. Sahurda kahvaltıyı tercih etmelisiniz. Tam tahılı ekmek, yumurta, zeytin,peynir yiyip yanında çay yerine süt tüketirseniz günlük protein , kalsiyum dengenizi sağlamanız açısından yararlı olacaktır. Eğer kahvaltı etmek istemiyorsanız, az yağlı sindiriminizi rahatsız etmeyecek yemek yiyebilirsiniz” dedi.
İFTARDA NELERE DİKKAT EDİLMELİ
Çalım; “İftarda ise, orucunuzu bozduktan sonra çorbanızı içip 10-15 dakika bekleyip ana yemeğinize geçebilirsiniz. Çünkü uzun süre aç kalacağınız için yemeğe saldırıp ne yediğinizi bilemeyebilirsiniz. Ana yemekte de az yağlı sebze, baklagil ve ızgara et yemekleri yemeniz daha doğru olur. Kızartmayı kesinlikle tercih etmeyin. Ramazanda tatlı olarak meyve tüketmelisiniz. Var olan bir koronavirüs salgını nedeniyle vücudun vitamin ve mineralle ihtiyacı olacak. Meyveyi de kabuklu tüketirseniz size lif açısından faydalı olacak. Sütlü tatlılarda yiyebilirsiniz” belirtti.
SAHUR İLE İFTAR ARASINDA MUTLAKA İKİ ÖĞÜN YAPILMALI
Çalım: “İftarla sahur arasında da iki ara öğün olmalı. Bunlarda da; kefir, yoğurt, süt ve meyve olabilir. Ramazan ayında sindirim sorunlarını engellemesi evde egzersiz yapabilirsiniz. Bu egzersizi iftardan 1-2 saat sonra yapmanız önemlidir. Ramazanda da sıvı tüketimiz çok önemli. Bunu da su olarak tüketmelisiniz. Kafeinden uzak duralım bunun yerine kuşburnu, ıhlamur tüketebilirsiniz”dedi.
RAMAZANDA SIVI TÜKETİMİ ÇOK ÖNEMLİ
Sıvı tüketimine dikkat çeken Çalım: “Ramazan ayında şekerli gıdalardan, hamur işlerinden kızartmalardan ve hazır gıdalarından uzak durmalıyız. Ekmek olaraktan beyaz ekmek yerine tam tahılı ekmekleri tüketmeliyiz. Makarna, bulgur tüketebilirsiniz fakat pirinç pilavı tüketilmemelidir. Ramazanda uyku düzeni bozulduğu için günde 6 ile 8 saat arasında mutlaka uyumalıyız”.
SAHURDA NE YENMELİ
Ramazan ayında beslenmenin önemine dikkat çeken Diyetisyen Kıymet Pınar Çalım “Dünyamızda ve ülkemizde Covid-19 salgını var, malum bu ramazan biraz daha çok dikkat etmeliyiz. Sahurda insanlarda yanlık bir alışkanlıkta var, akşam yedim bir su içip yatayım iftara kadar dayanırım diye bir düşünce oluşuyor. Bu düşünce çok yanlış, gün boyunca hiç bir şey tüketmeyeceğiniz için sahurunuzu mutlaka yapın. Sahurda kahvaltıyı tercih etmelisiniz. Tam tahılı ekmek, yumurta, zeytin,peynir yiyip yanında çay yerine süt tüketirseniz günlük protein , kalsiyum dengenizi sağlamanız açısından yararlı olacaktır. Eğer kahvaltı etmek istemiyorsanız, az yağlı sindiriminizi rahatsız etmeyecek yemek yiyebilirsiniz” dedi.
İFTARDA NELERE DİKKAT EDİLMELİ
Çalım; “İftarda ise, orucunuzu bozduktan sonra çorbanızı içip 10-15 dakika bekleyip ana yemeğinize geçebilirsiniz. Çünkü uzun süre aç kalacağınız için yemeğe saldırıp ne yediğinizi bilemeyebilirsiniz. Ana yemekte de az yağlı sebze, baklagil ve ızgara et yemekleri yemeniz daha doğru olur. Kızartmayı kesinlikle tercih etmeyin. Ramazanda tatlı olarak meyve tüketmelisiniz. Var olan bir koronavirüs salgını nedeniyle vücudun vitamin ve mineralle ihtiyacı olacak. Meyveyi de kabuklu tüketirseniz size lif açısından faydalı olacak. Sütlü tatlılarda yiyebilirsiniz” belirtti.
SAHUR İLE İFTAR ARASINDA MUTLAKA İKİ ÖĞÜN YAPILMALI
Çalım: “İftarla sahur arasında da iki ara öğün olmalı. Bunlarda da; kefir, yoğurt, süt ve meyve olabilir. Ramazan ayında sindirim sorunlarını engellemesi evde egzersiz yapabilirsiniz. Bu egzersizi iftardan 1-2 saat sonra yapmanız önemlidir. Ramazanda da sıvı tüketimiz çok önemli. Bunu da su olarak tüketmelisiniz. Kafeinden uzak duralım bunun yerine kuşburnu, ıhlamur tüketebilirsiniz”dedi.
RAMAZANDA SIVI TÜKETİMİ ÇOK ÖNEMLİ
Sıvı tüketimine dikkat çeken Çalım: “Ramazan ayında şekerli gıdalardan, hamur işlerinden kızartmalardan ve hazır gıdalarından uzak durmalıyız. Ekmek olaraktan beyaz ekmek yerine tam tahılı ekmekleri tüketmeliyiz. Makarna, bulgur tüketebilirsiniz fakat pirinç pilavı tüketilmemelidir. Ramazanda uyku düzeni bozulduğu için günde 6 ile 8 saat arasında mutlaka uyumalıyız”.