YEŞİM DRAMALI
Edirne İli Merkez İlçe ve Süloğlu İlçesi Süt Üreticileri Birliği Başkanı Mustafa Suiçmez, Karkas et sınıflandırılmasını getirilmesini talep etti.
Karkas sınıflandırması çok önemli olduğunun bir an önce bu ekonomik kırız de uygulamaya girmesi gerektiğini vurgulayan Suiçmez; “Karkas sınıflandırması yapıldığında bu iş rayına oturacak. Herkes bütçesine göre kırmızı etini yiyecek o proteini alacak” dedi.
KARKAS ET SINIFLANDIRILSIN
Herkes bütçesine göre kırmızı et yemesi için karkas ette sınıflandırılma yapılması gerektiğini yetkililerden talep eden Edirne İli Merkez İlçe ve Süloğlu İlçesi Süt Üreticileri Birliği (SÜTÜB) Başkanı Mustafa Suiçmez,“Geçen yıl karkas eti 28 - 29 Lira’ya kestiriyorduk karkas yani temiz et. Bu yıl da aynı ben besicilikte yaptım ben üreticiyim. Canım yanıyor. Bu yılda aynı karkası 28- 29 Lira’ya kestirdik. Yem fiyatları %40 - %45 zamlandı, tüm maliyet girdileri arttı biz eti hala aynı fiyata kesiyoruz. Sigara kötü bir örnek olacak ama sigara ve diğer ürünlere gelen zamları kimse gündeme getirmiyor. Sanki her Allah’ın günü bir kilo kıyma ve biftek yiyor ama günde 2 paket sigara içiyor, onu hiç hesaplamıyor. Karkas et sınıflandırılmasını getirsinler, uygulamaya geçsin herkes bütçesine göre kasaba gittiğinde kıymasını da etini de alacak. Şanslıyız Edirne’de canlı hayvan satış borsası var. İnek karkası canlı ağırlık 8, 8.50, 9 Lira’ya inek kargası satılıyor. Danaya bakıyorsun 17, 18, 18,50 Lira. Şimdi soruyorum siz hiç kasaptan kıyma alırken inek kıyması aldınız mı? Kıymayı sadece yağlı olsun yağsız olsun diye alıyoruz. Şimdi orada tamam dana 18 Lira, inek 8.50 kıymaya girdiğinde fiyat aynı. İşte karkas sınıflandırması dediğim bu. Bu Avrupa ülkelerinde var yani 6 aylık dana eti yazıyor yazmak zorunda ve ona göre fiyatlandırma yapmış. O zaman bu karkas sınıflandırması geldiğinde adam bütçesine göre ne isterse alacak. Karkas sınıflandırması çok önemli. Karkas sınıflandırması yapıldığında bu iş rayına oturacak. Herkes bütçesine göre kırmızı etini yiyecek o proteini alacak” şeklinde konuştu.
Edirne İli Merkez İlçe ve Süloğlu İlçesi Süt Üreticileri Birliği Başkanı Mustafa Suiçmez, Karkas et sınıflandırılmasını getirilmesini talep etti.
Karkas sınıflandırması çok önemli olduğunun bir an önce bu ekonomik kırız de uygulamaya girmesi gerektiğini vurgulayan Suiçmez; “Karkas sınıflandırması yapıldığında bu iş rayına oturacak. Herkes bütçesine göre kırmızı etini yiyecek o proteini alacak” dedi.
KARKAS ET SINIFLANDIRILSIN
Herkes bütçesine göre kırmızı et yemesi için karkas ette sınıflandırılma yapılması gerektiğini yetkililerden talep eden Edirne İli Merkez İlçe ve Süloğlu İlçesi Süt Üreticileri Birliği (SÜTÜB) Başkanı Mustafa Suiçmez,“Geçen yıl karkas eti 28 - 29 Lira’ya kestiriyorduk karkas yani temiz et. Bu yıl da aynı ben besicilikte yaptım ben üreticiyim. Canım yanıyor. Bu yılda aynı karkası 28- 29 Lira’ya kestirdik. Yem fiyatları %40 - %45 zamlandı, tüm maliyet girdileri arttı biz eti hala aynı fiyata kesiyoruz. Sigara kötü bir örnek olacak ama sigara ve diğer ürünlere gelen zamları kimse gündeme getirmiyor. Sanki her Allah’ın günü bir kilo kıyma ve biftek yiyor ama günde 2 paket sigara içiyor, onu hiç hesaplamıyor. Karkas et sınıflandırılmasını getirsinler, uygulamaya geçsin herkes bütçesine göre kasaba gittiğinde kıymasını da etini de alacak. Şanslıyız Edirne’de canlı hayvan satış borsası var. İnek karkası canlı ağırlık 8, 8.50, 9 Lira’ya inek kargası satılıyor. Danaya bakıyorsun 17, 18, 18,50 Lira. Şimdi soruyorum siz hiç kasaptan kıyma alırken inek kıyması aldınız mı? Kıymayı sadece yağlı olsun yağsız olsun diye alıyoruz. Şimdi orada tamam dana 18 Lira, inek 8.50 kıymaya girdiğinde fiyat aynı. İşte karkas sınıflandırması dediğim bu. Bu Avrupa ülkelerinde var yani 6 aylık dana eti yazıyor yazmak zorunda ve ona göre fiyatlandırma yapmış. O zaman bu karkas sınıflandırması geldiğinde adam bütçesine göre ne isterse alacak. Karkas sınıflandırması çok önemli. Karkas sınıflandırması yapıldığında bu iş rayına oturacak. Herkes bütçesine göre kırmızı etini yiyecek o proteini alacak” şeklinde konuştu.