• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • İLÇE HABERLERİ
  • SON DAKİKA
  • EĞİTİM
  • YAŞAM
  • MAGAZİN
  • SPOR
  • SİYASET
  • DÜNYA
  • EKONOMİ
  • GÜNDEM
  • TEKNOLOJİ BÖLGE HABERLERİ KÜLTÜR-SANAT MEDYA SAĞLIK
  • Ara
SON DAKİKA:
14:27
Başpehlivanlık birinci tur müsabakaları yapıldı
14:26
“Karaborsa” bilet satışına karşı denetim
11:50
Kırkpınar’da 2 bin 734 polis görev yapıyor
Video Galeri Foto Galeri Yazarlar Üye Paneli
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Haberler
  2. YAŞAM
  3. TRAKYA'MIZIN DEĞERLERİNİ TALAN ETTİRMEYECEĞİZ
YAŞAM
Yayınlanma: 01 Ocak 2020 - 00:01

TRAKYA'MIZIN DEĞERLERİNİ TALAN ETTİRMEYECEĞİZ

YAŞAM
01 Ocak 2020 - 00:01
Yorumlar
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
TRAKYA’MIZIN DEĞERLERİNİ TALAN ETTİRMEYECEĞİZ
YEŞİM DRAMALI
Edirne Kent Konseyi, Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü önünde Kanal İstanbul ile ilgili basın açıklaması yaptı.
Edirne Kent Konseyi başkanlığında bir araya gelen sivil toplum kuruluşları üyeleri Çevre ve Şehircilik Müdürlüğüne Kanal İstanbul’a itiraz dilekçelerini bırakarak,ortak basın açıklaması gerçekleştirdi.
Kanal İstanbul projesi yerli ve milli  olmadığına dikkat çeken Kent Konseyi Başkanı Ziya Gökerküçük; “Hayata geçtiğinde yararını söyleyen bilim insanı ve uzman yok. Savunanlar ise maalesef biat etmiş bilim dışına çıkmış ve çıkarı için toplumu yanıltan bilim cambazlarıdır.”Hepimiz okuyor, izliyor ve inceliyoruz. Herkesin uzlaştığı birkaç konuyu anımsatmakta yarar var.Kanal İstanbul Projesinin gerçekleşmesi halinde;İstanbul’un ve Trakya’nın bir kısmının yaşam destek sistemleri olan Kuzey Ormanları, su havzaları, su havzalarını besleyen su kaynakları, tarım ve mera alanları yok olacaktır.İstanbul’un önemli su kaynaklarından biri olan Terkos ve Sazlıdere Barajları işlevlerini büyük ölçüde yitireceklerdir.Doğal yaşam alanları ve ekosistem bozulacaktır.Doğal ve arkeolojik sit alanları. tabiat parkları, milli parklar vb. koruma alanları yok olacaktır.Sadece İstanbul’da değil, Trakya’ya kadar tatlı suların beslediği tarım alanları yok edileceği için bölgede tarım ve hayvancılık yapılamaz hale gelecektir”dedi.
KANAL İSTANBUL’UN HAFRİYATI TRAKYA’YI TEHDİT EDER
Projenin hafriyatının bile Trakya bölgesine etkilerinin ne kadar büyük olacağına dikkat çeken Gökerküçük; “Kanal İstanbul projesinin hafriyat, inşaat ve işletme aşamalarının Trakya bölgesine etkileri, tahribatı, Trakya ekosistemine zararları ÇED raporunda değerlendirilmemiştir.Üç aktif fay hattının geçtiği bölgeye nüfus ve yapılaşma baskısı yükleyerek afet riskini artıracaktır. Deprem riskini tetikleyecektir. İstanbul’un doğasını katledecektir.Bölgenin ve İstanbul’un tarihi talan edilecektir. Tarihi ile övünen muhafazakâr iktidar bölgedeki tarih  varlıklarının  yok olmasına sebep olacaktır. Bu kanal aynı zamanda  Trakya’ yı  savunmasız bırakma, elden çıkarmayı  göze alma projesidir” şeklinde açıkladı.
BOĞAZLARDA Kİ ÇIKARLARIMIZ SONA ERECEKTİR.
Montrö anlaşması tartışmaya açılabilecek ve Boğazlardaki haklı çıkarlarımız sona erebilecektir diyen Gökerküçük; “Marmara iç denizimizde Avrupa’yı besleyebilecek kapasitede balık yetişmesi olanağı var iken ve  yanlış uygulamalara rağmen , henüz bitiremediğimiz balık popülasyonunu da  bu  proje  ile tamamen bitecektir.Proje ve ÇED raporu ile ÇED olumlu kararının bilimsel, teknik ve nesnel gerekçelere dayandırılmadan, kamu yararı aleyhine, şehircilik ve planlama ilkelerinin uyulmadan, hukuka aykırı yapıldığı bizce tartışmasızdır.Kanal İstanbul bölgemize yoğun bir şekilde zarar verecektir. Bölge planlarının hayata geçmesi sırasında açılan davalarda lehimize gelen kararlar vardır. Bu kararlarda; bölgenin sanayi tesislerine kapatılması ve tarım-hayvancılığın geliştirilmesi ve doğanın korunması vardır. İstanbul içme suyunun ve Ergene yeraltı sularının korunması esastır. Bu nedenle Trakya Bölge Planlarına aykırı bir ÇED raporuna ve Kanal İstanbul projesine asla ÇED olumlu kararı verilemez”dedi.
TRAKYA’YI İSTANBUL’UN ARKA BAHÇESİ YAPTILAR
Yakın tarihte Trakya Çevre Düzeni Planlarına müdahale edilerek Trakya’yı İstanbul’un arka bahçesine dönüştürmek için yasal  düzenlemeler  yapıldığına belirten Göekerküçük; “Çevreyi  kirleten ağır sanayi ve niteliksiz iş gücünü  İstanbul'dan  Trakya’ya kaydırma  çalışmalarının son aşamasıdır bu kanal.
ÇED aşamasındaki işlemlerde projenin etki alanında bulunan Trakya illerinde yaşayan halkın katılımı göz ardı edilmiştir. Bizi etkileyecek bir yatırımda Trakyalının da söz hakkı olmalıdır. Dolayısıyla açıkça hukuka aykırıdır. Anayasa’nın 56. maddesine göre “Herkes, sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkına sahiptir. Çevreyi geliştirmek, çevre sağlığını korumak ve çevre kirlenmesini önlemek devletin ve vatandaşların ödevidir.”
TRAKYA’NIN DEĞERLERİNİ TALAN ETİRMEYECEĞİZ
Gökerküçük; “Bilime ve akla aykırı olan bu emlak projesinin hayata geçmemesi için her türlü yasal mücadeleyi vereceğiz. Bu gün yaptığımız da budur.Trakya'nın değerlerinin, varlıklarının talan edilmesine, ranta açılmasına, hukuka, bilime ve kamuya aykırı planlanmasına, sağlıklı ve dengeli bir çevre ve kent yaşamının yok edilmesine, zarar görmesine karşı   gerekli olan neyse yapmaya kararlıyız”dedi.
 
 
2019/12/2019-12-31-23-36-59.jpg
2019/12/2019-12-31-23-37-02.jpg
2019/12/2019-12-31-23-37-04.jpg
2019/12/2019-12-31-23-37-07.jpg
2019/12/2019-12-31-23-37-09.jpg
2019/12/2019-12-31-23-37-12.jpg
  • YORUMLAR
  • FACEBOOK
adlı kullanıcıya cevap x
ziyaretci
5 yıl önce

güzel bir haber daha

Cevapla
Beğen (0)
Beğenme (0)
İlginizi Çekebilir
“SİMGELERLE ŞİFRELENMİŞ AŞK” EDİRNE
“SİMGELERLE ŞİFRELENMİŞ AŞK” EDİRNE
SİTEM DOLU AÇIKLAMA: KUAFÖR BULAMAYACAKSINIZ
SİTEM DOLU AÇIKLAMA: KUAFÖR BULAMAYACAKSINIZ
EFSANE FESTİVAL BAŞLIYOR
EFSANE FESTİVAL BAŞLIYOR
DAYAN VAYSAL DAYANABİLİRSEN
DAYAN VAYSAL DAYANABİLİRSEN
ilan.gov.tr
Son Haberler
Başpehlivanlık birinci tur müsabakaları yapıldı
Başpehlivanlık birinci tur müsabakaları yapıldı
“Karaborsa” bilet satışına karşı denetim
“Karaborsa” bilet satışına karşı denetim
Kırkpınar’da 2 bin 734 polis görev yapıyor
Kırkpınar’da 2 bin 734 polis görev yapıyor
Manilerin üstadı Emin Ger
Manilerin üstadı Emin Ger
Kırkpınar Dergisi Geri Döndü!
Kırkpınar Dergisi Geri Döndü!
ÖNEMLİ PROJELERE İMZA ATTIK
ÖNEMLİ PROJELERE İMZA ATTIK

Ana Sayfa
İLÇE HABERLERİ
SON DAKİKA
EĞİTİM
YAŞAM
MAGAZİN
SPOR
SİYASET
DÜNYA
EKONOMİ
GÜNDEM
TEKNOLOJİ
BÖLGE HABERLERİ
KÜLTÜR-SANAT
MEDYA
SAĞLIK
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Biyografiler
Vefatlar
Üye Paneli
Gazete Arşivi
Hava Durumu
  • ASAYİŞ
  • EĞİTİM
  • KÜLTÜR-SANAT
  • MEDYA
  • SİYASET
  • SON DAKİKA
  • SPOR
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Biyografiler
  • Vefatlar
  • Üye Paneli
  • Gazete Arşivi
  • Hava Durumu

  • Rss
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.