Mert SOYLU
Trakya yöresine özgü lezzetleri ortaya çıkarmak ve yöresel yemek kültürümüzü gelecek kuşaklara aktarmak amacıyla Geleneksel Trakya Ev Yemekleri Yarışması 3 farklı kategoride katılan katılımcılarla beraber yapıldı.
658. Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri ve Kültür Etkinlikleri Haftası içerisinde dün saat 14.00’te Meriç Nehri kenarı Lalezar Tesisleri’nde yapılan yarışmada Geleneksel Trakya Ev Yemekleri Yarışması’nda etliler, tatlılar ve hamur işleri olmak üzere 3 kategori de, 60 kişi yarıştı.
Edirne Valisi Ekrem Canalp’in de hazır bulunup birincilerin ödüllerini verdiği yarışmada üç ayrı juri altmışı bulan nefis ürünlerin seçiminde zorlandılar.
EDİRNE YEMEKLERİNE FARKLI MENÜ TALEBİ
Trakya Ev Yemekleri Yarışması açılışında konuşan Edirne İl Kültür ve Turizm Müdürü Ahmet Hacıoğlu,”Gastronomi şehiri olma yolunda önemli çalışmalar yapıyoruz. 2023 vizyon belgemizde en önemli konulardan biri UNESCO’nun her çeşidini içinde barındıran Edirne’yi bir farklı açıyla Antakya ve Gaziantep’te olduğu gibi Gastronomi şehiri yapmakla ilgili adımlar atmaktayız. Anadolu mutfağı, Balkan mutfağı ve Osmanlı Saray mutfağının izlerini taşıyoruz bu bir gerçek ama nedense Edirne Gastronomisi gelince hakla ciğer ve köfteden başka bir şey gelmiyor. Şehir lokantalarının menülerinde bizim yöresel yemeklerimiz de farklı bir karakterle yazılsın, farklı bir renkle ortaya konulsun. Vatandaşlar menüde ciğer sarmayı gördüğünde neden farklı renk diye işletmeye sorsunlar ve işletmede bu bizim yöresel ürünümüz desin” diye konuştu
Yarışmada dereceye girenler çeşitli ödüllerle ödüllenirken, şu isimler dereceye girdi;
Yarışmanın birincileri tatlılarda Safranlı İrmik Helvasıyla Selma Aygün, hamur işlerinde kabaklı kol böreğiyle Mediha Bayrak, yemeklerde koca karı dolması ile Fatma Tavukçu oldu.
Yarışmanın İkincileri hamur işlerinde bulgurlu kol böreğiyle Sebile Karakütük, tatlılarda incir dolması ile Serap Arcan, yemeklerde bıldırcın kapama ile Safiye Keke oldu.
Yarışmanın üçüncüleri hamur işlerinde hıdrellez böreği ile Ayşe Öztürk ,tatlılarda kavala kurabiyesiyle Nejla Özger, yemeklerde etli ciğer sarma ile Selen Corbacı derece alarak ödüllerini kazandılar.
Trakya yöresine özgü lezzetleri ortaya çıkarmak ve yöresel yemek kültürümüzü gelecek kuşaklara aktarmak amacıyla Geleneksel Trakya Ev Yemekleri Yarışması 3 farklı kategoride katılan katılımcılarla beraber yapıldı.
658. Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri ve Kültür Etkinlikleri Haftası içerisinde dün saat 14.00’te Meriç Nehri kenarı Lalezar Tesisleri’nde yapılan yarışmada Geleneksel Trakya Ev Yemekleri Yarışması’nda etliler, tatlılar ve hamur işleri olmak üzere 3 kategori de, 60 kişi yarıştı.
Edirne Valisi Ekrem Canalp’in de hazır bulunup birincilerin ödüllerini verdiği yarışmada üç ayrı juri altmışı bulan nefis ürünlerin seçiminde zorlandılar.
EDİRNE YEMEKLERİNE FARKLI MENÜ TALEBİ
Trakya Ev Yemekleri Yarışması açılışında konuşan Edirne İl Kültür ve Turizm Müdürü Ahmet Hacıoğlu,”Gastronomi şehiri olma yolunda önemli çalışmalar yapıyoruz. 2023 vizyon belgemizde en önemli konulardan biri UNESCO’nun her çeşidini içinde barındıran Edirne’yi bir farklı açıyla Antakya ve Gaziantep’te olduğu gibi Gastronomi şehiri yapmakla ilgili adımlar atmaktayız. Anadolu mutfağı, Balkan mutfağı ve Osmanlı Saray mutfağının izlerini taşıyoruz bu bir gerçek ama nedense Edirne Gastronomisi gelince hakla ciğer ve köfteden başka bir şey gelmiyor. Şehir lokantalarının menülerinde bizim yöresel yemeklerimiz de farklı bir karakterle yazılsın, farklı bir renkle ortaya konulsun. Vatandaşlar menüde ciğer sarmayı gördüğünde neden farklı renk diye işletmeye sorsunlar ve işletmede bu bizim yöresel ürünümüz desin” diye konuştu
Yarışmada dereceye girenler çeşitli ödüllerle ödüllenirken, şu isimler dereceye girdi;
Yarışmanın birincileri tatlılarda Safranlı İrmik Helvasıyla Selma Aygün, hamur işlerinde kabaklı kol böreğiyle Mediha Bayrak, yemeklerde koca karı dolması ile Fatma Tavukçu oldu.
Yarışmanın İkincileri hamur işlerinde bulgurlu kol böreğiyle Sebile Karakütük, tatlılarda incir dolması ile Serap Arcan, yemeklerde bıldırcın kapama ile Safiye Keke oldu.
Yarışmanın üçüncüleri hamur işlerinde hıdrellez böreği ile Ayşe Öztürk ,tatlılarda kavala kurabiyesiyle Nejla Özger, yemeklerde etli ciğer sarma ile Selen Corbacı derece alarak ödüllerini kazandılar.