• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • İLÇE HABERLERİ
  • SON DAKİKA
  • EĞİTİM
  • YAŞAM
  • MAGAZİN
  • SPOR
  • SİYASET
  • DÜNYA
  • EKONOMİ
  • GÜNDEM
  • TEKNOLOJİ BÖLGE HABERLERİ KÜLTÜR-SANAT MEDYA SAĞLIK
  • Ara
SON DAKİKA:
14:37
Mektebim Koleji’nden Anlamlı Kutlama
14:28
Eski eşyalar öğrencilerin elinde sanat eserine dönüştü
14:06
BEREKET PAYLAŞILIYOR 5. YERLİ TOHUM TAKAS ŞENLİĞİ BAŞLIYOR
14:00
Mehmet Akif Ersoy panelle anıldı
13:37
Ritmik Cimnastiği Uluslararası Arenaya Taşıdılar
13:01
İstanbul’un Fethi Edirne’den Başlar
12:26
GSS’den Uzunköprü’deki Bakım Merkezi İçin Çağrı
11:59
Edirne’den Ukrayna’ya Uzanan Şampiyonluk Hikayesi
11:14
Çeltikçinin Gözü Bu Sezon Verimde
11:06
Emeklilere Yüzde 25 Zam Beklentisi
10:58
Köse, üreticilerle bir araya geldi
10:22
Sahil Seferlerine Yaz Düzenlemesi
10:08
Belgesiz Hayvanlara Yasal İşlem Uygulandı
10:06
Edirnespor’da İz Bırakan Nihat Atacan Hayatını Kaybetti
10:01
Buğdayda Rekolte Yüksek, Gözler Fiyatta
09:50
Anneler Günü ve Kakava Şenliği dolayısıyla tur düzenledi
09:45
Altının gramı 6 bin 809 liradan işlem görüyor
09:36
Kadınlar 3. Ligi’nde Karaağaç Ardaspor Rüzgarı
Video Galeri Foto Galeri Yazarlar Üye Paneli
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Haberler
  2. YAŞAM
  3. "TÜRKAN BEBEK" EDİRNE'DE ANILDI
YAŞAM
Yayınlanma: 25 Aralık 2021 - 10:05

"TÜRKAN BEBEK" EDİRNE'DE ANILDI

YAŞAM
25 Aralık 2021 - 10:05
Yorumlar
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Bulgaristan'da yaşayan Türklere 1984 yılındaki zorunlu asimilasyon girişimi sırasında çıkan olaylarda annesinin kucağında öldürülen 17 aylık Kırcaalili Türkan Bebek, dün Edirne’de düzenlenen törenle anıldı.
Şükrüpaşa Mahallesi göçmen evleri yanında bulunan  "Türkan bebek" anısına yaptırılan parkta düzenlenen tören,  Bulgaristan’dan gelenler ve balkan dernekleri anıta çelenk sunumuyla başladı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından törende bir konuşma yapan Edirne Vali Yardımcısı Ali Uysal, Türkan bebeği ve hayatını kaybeden soydaşları saygı ve rahmetle andıklarını söyledi.
Bulgaristan'da o dönemlerde Türklere yapılan baskı ve zulmün kara bir leke olarak tarihte yerini aldığını belirten Uysal, "300 binin üzerinde soydaşımız topraklarını terk etmek zorunda bırakılmış ve ana vatan Türkiye'ye sığınmıştır. Türkan bebek bu baskıların ve o dönemde çekilen bütün acıların sembolü olmuştur. Geçmişte yaşanan acıları unutmadan, kin ve nefret duygularına kapılmadan Bulgaristan ile Türkiye arasındaki iyi komşuluk ilişkilerinin artarak devam ediyor.”dedi.
Türkan Feyzullah'ın ölümünün acısının yüreklerde hissedilmeye devam ettiğini vurgulayan Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan; “Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün dediği gibi,muhacirler kaybedilmiş toprakların hatıralarıdır dediği o ifadede ki, dini, dili için canı pahasına nasıl direndiğini ve bunlardan vazgeçmediğini  her gün yaşıyoruz. Balkanlar bizim hem gönül coğrafyamız hem köklerimizin olduğu topraklardır. Trakya’da nereye adım atsanız bir balkan muhaciri ile karşılaşırsınız. Balkan muhacirlerinin 5 ortak paydası vardır; bunlar,dili,dini,bayrağı,anavatanı Türkiye’dir ve Mustafa Kemal Atatürk’tür. Türkler dünyanın hangi coğrafyasından yaşıyorsa yaşasın bir gönlü hep anavatan Türkiye’dedir”dedi.
 Türkan Bebek anısında şiir okuyan gençleri tebrik eden Başkan Gürkan;  “Onlar farkındaysanız sadece şiir okumadılar. İçlerinden gelenleri şiir tadında bize anlattılar. Hepsinin güzel yüreklerinden, alınlarından öpüyorum. Çok güzeldiler, çok güzel ifade ettiler. Bu büyük bir dram. Hangi dilden, hangi dinden olursa olsun insana karşı yapılan bu zulümdür. O anlamda 1984-1985’li yıllarda dönemin rejiminin Türklere, Müslümanlara yaptığı bu ötekileştirme, asimile etme çabaları hiçbir şekilde kabul edilemez.” dedi. 
Kirkova Kızılağaç’ta Türkçe Öğretmeni olarak görev yapan Zekiye Hasan ise;“Türkan Bebek bizde kader demektir. Bulgaristan tarihi yazmadığına göre bize büyük görev düşüyor. Biz Türk çocuklarını okutuyoruz. Maksat bu duyguları yaşatmak. Sadece şiir söylemek değil amacımız. Öncelikle kendileri yaşayacak ki, karşı tarafa da bu duyguları aktaracaklar. Öğretmen tek başına bir şey yapamaz. Çocukları küçük yaşlardan beri Türkan Bebek’in anıt çeşmesine götürüyoruz, bazen karnelerini orada veriyoruz. Çocuklarımız 33 yıllık demokrasi döneminde kesintisiz Türkçe okuyor. Dinine, diline çok bağlılar. Aralık ayı bizim için çok farklıdır. Aralık ayı Türkan demektir. Aynı anda da yaşanmış çilelerin günü demektir.” ifadelerini kullandı.
Balkan Rumeli Türkleri Konfederasyon Başkanı Sabri Mutlu da Bulgaristan'da yaşanan mezalimi ve Türkan Feyzullah'ı unutmadıklarını söyledi.
 
Hukuk mücadelelerinin sürdüğünü hatırlatan Mutlu, Bulgaristan mahkemelerinden beklenen sonuç çıkmaması durumunda Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine başvurulacağını belirtti. Törende Bulgaristan'dan gelen öğrenciler Türkan bebek için yazılan şiirleri okuduğu anda törende bulunan Bulgaristan'dan gelen soydaşların ve katılımcıların gözyaşlarını tutamadı. Türkan bebek ve şehitler için dua edilmesinden sonra protokol üyeleri ve vatandaşlar, Türkan Feyzullah'ın anısına yaptırılan anıta karanfil bıraktı.
 
2021/12/2021-12-25-10-06-01.jpg
2021/12/2021-12-25-10-06-04.jpg
2021/12/2021-12-25-10-06-06.jpg
2021/12/2021-12-25-10-06-09.jpg
2021/12/2021-12-25-10-06-12.jpg
2021/12/2021-12-25-10-06-14.jpg
  • YORUMLAR
  • FACEBOOK
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
“SİMGELERLE ŞİFRELENMİŞ AŞK” EDİRNE
“SİMGELERLE ŞİFRELENMİŞ AŞK” EDİRNE
SİTEM DOLU AÇIKLAMA: KUAFÖR BULAMAYACAKSINIZ
SİTEM DOLU AÇIKLAMA: KUAFÖR BULAMAYACAKSINIZ
EFSANE FESTİVAL BAŞLIYOR
EFSANE FESTİVAL BAŞLIYOR
DAYAN VAYSAL DAYANABİLİRSEN
DAYAN VAYSAL DAYANABİLİRSEN
ilan.gov.tr
Son Haberler
Mektebim Koleji’nden Anlamlı Kutlama
Mektebim Koleji’nden Anlamlı Kutlama
Eski eşyalar öğrencilerin elinde sanat eserine dönüştü
Eski eşyalar öğrencilerin elinde sanat eserine dönüştü
BEREKET PAYLAŞILIYOR 5. YERLİ TOHUM TAKAS ŞENLİĞİ BAŞLIYOR
BEREKET PAYLAŞILIYOR 5. YERLİ TOHUM TAKAS ŞENLİĞİ BAŞLIYOR
Mehmet Akif Ersoy panelle anıldı
Mehmet Akif Ersoy panelle anıldı
Ritmik Cimnastiği Uluslararası Arenaya Taşıdılar
Ritmik Cimnastiği Uluslararası Arenaya Taşıdılar
ENEZ AYASOFYA CAMİ İBADETE AÇILDI
ENEZ AYASOFYA CAMİ İBADETE AÇILDI

Ana Sayfa
İLÇE HABERLERİ
SON DAKİKA
EĞİTİM
YAŞAM
MAGAZİN
SPOR
SİYASET
DÜNYA
EKONOMİ
GÜNDEM
TEKNOLOJİ
BÖLGE HABERLERİ
KÜLTÜR-SANAT
MEDYA
SAĞLIK
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Biyografiler
Vefatlar
Üye Paneli
Gazete Arşivi
Hava Durumu
  • ASAYİŞ
  • EĞİTİM
  • KÜLTÜR-SANAT
  • MEDYA
  • SİYASET
  • SON DAKİKA
  • SPOR
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Biyografiler
  • Vefatlar
  • Üye Paneli
  • Gazete Arşivi
  • Hava Durumu

  • Rss
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.