Edirne Merkez İlçe ve Süloğlu Süt Üreticileri Birliği Başkanı Mustafa Suiçmez, “Kök hücre ile yapay et üretimi yapacaklarına, hastalıklara çare bulsunlar, yapay gıdayı bıraksınlar, insan sağlığı ile oynamasınlar” dedi.
2025 yılından sonra hızla piyasaya sürülmek üzere yapay et üretimi çalışmalarının devam ettiğini belirten Edirne Merkez İlçe ve Süloğlu Süt Üreticileri Birliği Başkanı Mustafa Suiçmez; “Bu ilk olarak 2013 yılında İngiltere’de üretildi ve yendi de diyebilirim. Bu teknolojide başı çeken,İngiltere,Hollanda,İsrail ve ABD. 2013 yılında yapıldığında maliyeti fazla diye piyasaya sürdüremediler. Geçen günlerde sosyal medyada okuduğum makalelerde olay çok vahim duruma getirilmek isteniyor. Bu ülkelerde,bu teknolojiler üzerinde çalışan üniversitelere ciddi anlamda baktık ki, Bill Gates gibi dünyada farklı şeyleri değiştirmeye çalıştığını görüyoruz. Bunlar paranoya değil. Yatırımcıların çok ciddi paralar yatırdığını ve hedeflerinin 2025 yılından sonra bunu hayatımıza sokmayı planlıyorlar. Bu çok tehlikeli bir olay”dedi.
KÖK HÜCRE İLE YAPAY ET ÜRETİMİ
Yapay ette maliyetler aşağıya çekilirse piyasalara sürüleceğinden endişeli olduklarını ifade eden Suiçmez; “Bunu nasıl yapıyorlar,herhangi bir canlının kemiğe yakın kaslardan alınan kök hücrelerle bilgisayar ortamında hormon destekleri ile seri üretim teknolojisi bu. Okuduğum bilgilere göre Singapur’da bir lokantada bu yapay etleri tüketme izni verilmiş. İngiltere,Hollanda,İsrail gibi ülkelerde yeme izinleri zaten var,şuan maliyetleri yüksek olduğu için maliyetlerini aşağıya çekmek için yol kat etmişler”şeklinde ifade etti.
TÜRKİYE TEKNOLOJİK ANLAMDA ÇALIŞMA YAPIYOR
Türkiye’de henüz yapay et üretim çalışması olmadığını vurgulayan Suiçmez; “Ülkemizde de benim bildiğim kadarı ile,bir üniversitemiz bunun üzerinde teknolojik anlamda çalışma yapıyor. Teknolojik anlamda çalışma yapmalarında hiçbir sakınca yok. insan faydasına yapılacak olan her şeyi destekleriz. İnsanın temel geleceğinle,genlerinle özellikle beslenme gıdayla olduğunda biz buna karşıyız”dedi.
HAYVAN GAZLARI ATMOSFERİ KİRLETİYORMUŞ
Mazeretleri de şu diye açıklayan Suiçmez; “bizim alaca inek,kuzu dünyada çok fazla sera gazi üretiyormuş ve sera ortamı oluşturduğundan bu canlılar dünyanın atmosferini bozuyormuş. Ya 100 yıllardan beri dünyanın atmosferini bozmayan bu canlılar,şimdi mi bozdu? Dünyada ki değişikliği hepimiz görüyoruz, yeşillikleri ormanları yok ediyoruz,bir takım tarım arazilerini talan ediyoruz bu bundan gerçekleşiyor”.
BİLİM İNSANLARI İNSANLARA BUNU ANLATMALI
GDO gibi insan sağlığı ciddi şekilde zarar verecek olan yapay etle ilgili Suiçmez şöyle devam etti; “Bill Gates’in açıklamasına göre ,’2070 yılında dünya nüfusu artacağından dolayı bu et protein değerleri bu insanları bakmayacakmış’ cenabı Allah bu dünyayı öyle bir yaratmış ki,binlerce yıl insanları bakacak kadar büyük. Bu dünyada gözü doymayanların,gözü doyduğu gün karnı aç olanların da karnı doyacak. Mesele burada eşitsizlik var,adaletsizlik var. Gelir dağılımında bir eşitsizlik var. ciddi bir israf var. Bunu sadece kırmızı ette değil,tavuk etinde de başardılar bunu. İsrail ciddi anlamda yaptılar maliyetleri seri üretimde aşağıya çekmeye çalışıyorlar. Girecekleri alanda, fast food firmaları ile girecekler bu alana. Bunlar hayal diye düşünmeyin. 90’lı yıllarda GDO’lu ürünlerle bunu hepimize anlatılar ama 30-40 yıldır GDO’dan kurtulmaya uğraşıyoruz. 30-35 yıl önce obezite diye bir şey yoktu,şuanda dünyanın büyük bir bölümü obeziteye savaş açıyor. Bilim adamları bunu iyi araştırmalı,bunun toplum için büyük sakıncaları var”dedi.
HAYVANCILIK SEKTÖRÜ BİTER
Yapay et üreticinin sonunu getirir diyen Suiçmez; “Hayvancılık sektörüne çok büyük zararı var bunun. Milyonlarca çiftçi,besiciyi olumsuz yönde etkileyecek. İnsan sağlığını yapay gıdalarla etkileyecekler. Bilim adamaları bu konuda halkımızı düzgün bir şekilde bilinçlendirmesini bekliyoruz. Şuanda Türkiye’de böyle bir şey yok. Kök hücre ile hastalıklara çare bulsunlar,yapay gıdayı bıraksınlar. Biz hayvanı da üretiriz,insanların gıdasını da temin ederiz”diye açıkladı.
2025 yılından sonra hızla piyasaya sürülmek üzere yapay et üretimi çalışmalarının devam ettiğini belirten Edirne Merkez İlçe ve Süloğlu Süt Üreticileri Birliği Başkanı Mustafa Suiçmez; “Bu ilk olarak 2013 yılında İngiltere’de üretildi ve yendi de diyebilirim. Bu teknolojide başı çeken,İngiltere,Hollanda,İsrail ve ABD. 2013 yılında yapıldığında maliyeti fazla diye piyasaya sürdüremediler. Geçen günlerde sosyal medyada okuduğum makalelerde olay çok vahim duruma getirilmek isteniyor. Bu ülkelerde,bu teknolojiler üzerinde çalışan üniversitelere ciddi anlamda baktık ki, Bill Gates gibi dünyada farklı şeyleri değiştirmeye çalıştığını görüyoruz. Bunlar paranoya değil. Yatırımcıların çok ciddi paralar yatırdığını ve hedeflerinin 2025 yılından sonra bunu hayatımıza sokmayı planlıyorlar. Bu çok tehlikeli bir olay”dedi.
KÖK HÜCRE İLE YAPAY ET ÜRETİMİ
Yapay ette maliyetler aşağıya çekilirse piyasalara sürüleceğinden endişeli olduklarını ifade eden Suiçmez; “Bunu nasıl yapıyorlar,herhangi bir canlının kemiğe yakın kaslardan alınan kök hücrelerle bilgisayar ortamında hormon destekleri ile seri üretim teknolojisi bu. Okuduğum bilgilere göre Singapur’da bir lokantada bu yapay etleri tüketme izni verilmiş. İngiltere,Hollanda,İsrail gibi ülkelerde yeme izinleri zaten var,şuan maliyetleri yüksek olduğu için maliyetlerini aşağıya çekmek için yol kat etmişler”şeklinde ifade etti.
TÜRKİYE TEKNOLOJİK ANLAMDA ÇALIŞMA YAPIYOR
Türkiye’de henüz yapay et üretim çalışması olmadığını vurgulayan Suiçmez; “Ülkemizde de benim bildiğim kadarı ile,bir üniversitemiz bunun üzerinde teknolojik anlamda çalışma yapıyor. Teknolojik anlamda çalışma yapmalarında hiçbir sakınca yok. insan faydasına yapılacak olan her şeyi destekleriz. İnsanın temel geleceğinle,genlerinle özellikle beslenme gıdayla olduğunda biz buna karşıyız”dedi.
HAYVAN GAZLARI ATMOSFERİ KİRLETİYORMUŞ
Mazeretleri de şu diye açıklayan Suiçmez; “bizim alaca inek,kuzu dünyada çok fazla sera gazi üretiyormuş ve sera ortamı oluşturduğundan bu canlılar dünyanın atmosferini bozuyormuş. Ya 100 yıllardan beri dünyanın atmosferini bozmayan bu canlılar,şimdi mi bozdu? Dünyada ki değişikliği hepimiz görüyoruz, yeşillikleri ormanları yok ediyoruz,bir takım tarım arazilerini talan ediyoruz bu bundan gerçekleşiyor”.
BİLİM İNSANLARI İNSANLARA BUNU ANLATMALI
GDO gibi insan sağlığı ciddi şekilde zarar verecek olan yapay etle ilgili Suiçmez şöyle devam etti; “Bill Gates’in açıklamasına göre ,’2070 yılında dünya nüfusu artacağından dolayı bu et protein değerleri bu insanları bakmayacakmış’ cenabı Allah bu dünyayı öyle bir yaratmış ki,binlerce yıl insanları bakacak kadar büyük. Bu dünyada gözü doymayanların,gözü doyduğu gün karnı aç olanların da karnı doyacak. Mesele burada eşitsizlik var,adaletsizlik var. Gelir dağılımında bir eşitsizlik var. ciddi bir israf var. Bunu sadece kırmızı ette değil,tavuk etinde de başardılar bunu. İsrail ciddi anlamda yaptılar maliyetleri seri üretimde aşağıya çekmeye çalışıyorlar. Girecekleri alanda, fast food firmaları ile girecekler bu alana. Bunlar hayal diye düşünmeyin. 90’lı yıllarda GDO’lu ürünlerle bunu hepimize anlatılar ama 30-40 yıldır GDO’dan kurtulmaya uğraşıyoruz. 30-35 yıl önce obezite diye bir şey yoktu,şuanda dünyanın büyük bir bölümü obeziteye savaş açıyor. Bilim adamları bunu iyi araştırmalı,bunun toplum için büyük sakıncaları var”dedi.
HAYVANCILIK SEKTÖRÜ BİTER
Yapay et üreticinin sonunu getirir diyen Suiçmez; “Hayvancılık sektörüne çok büyük zararı var bunun. Milyonlarca çiftçi,besiciyi olumsuz yönde etkileyecek. İnsan sağlığını yapay gıdalarla etkileyecekler. Bilim adamaları bu konuda halkımızı düzgün bir şekilde bilinçlendirmesini bekliyoruz. Şuanda Türkiye’de böyle bir şey yok. Kök hücre ile hastalıklara çare bulsunlar,yapay gıdayı bıraksınlar. Biz hayvanı da üretiriz,insanların gıdasını da temin ederiz”diye açıkladı.