• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • İLÇE HABERLERİ
  • SON DAKİKA
  • EĞİTİM
  • YAŞAM
  • MAGAZİN
  • SPOR
  • SİYASET
  • DÜNYA
  • EKONOMİ
  • GÜNDEM
  • TEKNOLOJİ BÖLGE HABERLERİ KÜLTÜR-SANAT MEDYA SAĞLIK
  • Ara
SON DAKİKA:
11:40
1 ton 120 litre sahte içki ele geçirildi
10:38
Keşan'ın projelerini değerlendirdiler
10:27
Recep Zıpkınkurt’tan Edirne Ticaret Borsası’na Ziyaret
10:26
VALİ SEZER SANCAK TÖRENİNE KATILDI
10:14
İPSALA ÇARŞI MERKEZİNE LED EKRAN YAPILACAK
10:01
Çifte Vatandaşa Sandık Çağrısı
09:51
CEVİZ ÜRETİCİSİNİN YÜZÜ GÜLDÜ: 400 TON HASAT BEKLENİYOR
09:48
UZUNKÖPRÜ’DE GENÇ YETİŞTİRİCİYE ZİYARET
09:43
 Çiftçilere tarımsal desteklemeler hakkında bilgi verildi
09:40
ÖĞRENCİLER DEĞERLER EĞİTİMİNDE BULUŞTU
09:36
SİNAN TEKİN EDİRNE BAROSUNU ZİYARET ETTİ
09:33
SPOR VE OKÇULUK EĞİTİMLERİNE YAKIN TAKİP
09:32
Hamzabeyli Sınır Kapısı'nda tır şoförlerinden eylem
Video Galeri Foto Galeri Yazarlar Üye Paneli
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Haberler
  2. YAŞAM
  3. BALKAN TARİHİ MÜZESİ'Nİ GEÇEN YIL 47 BİN ZİYARETÇİ GEZDİ
YAŞAM
Yayınlanma: 06 Şubat 2023 - 00:55

BALKAN TARİHİ MÜZESİ'Nİ GEÇEN YIL 47 BİN ZİYARETÇİ GEZDİ

YAŞAM
06 Şubat 2023 - 00:55
Yorumlar
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
BALKAN TARİHİ MÜZESİ'Nİ GEÇEN YIL 47 BİN ZİYARETÇİ GEZDİ

Türklerin Balkanlar'daki yaklaşık 600 yıllık tarihinin anlatıldığı Edirne Balkan Tarihi Müzesi'ni geçen yıl 47 bin ziyaretçi gezdi.

 

Balkan Savaşları'nda Şükrü Paşa komutasındaki Edirne savunmasının karargah binası olarak kullanılan Hıdırlık Tabya, Balkan Savaşları'nın 100. yılı anısına Kültür ve Turizm Bakanlığınca aslına uygun restore edildi. Türklerin, Edirne'nin 1361 yılındaki fethinden 1913'teki Balkan Savaşı sonrasına kadar olan süreçteki tarihinin anlatıldığı yapı, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy'un da katıldığı törenle Edirne Balkan Tarih Müzesi olarak 30 Aralık 2021'de kapılarını açtı. Kent merkezine 2,5 kilometre uzaklıktaki müze, 2022 yılında 47 bin 92 ziyaretçi ağırladı. Yaklaşık 60 dönümlük alanda, 1800 metre çevre uzunluğuna sahip tabyaya kurulu müzede 22 karargah odası, 4 dehliz odası ve 18 topçu odası olmak üzere 44 oda teşhir-tanzim çalışmaları kapsamında düzenlendi.

 

- MÜZEDE TOP, TÜFEK, GÜLLELER VE ASKERİ KIYAFETLER SERGİLENİYOR

Edirne Müze Müdürlüğüne bağlı olarak ziyaretçilerini ağırlayan müzede, tabyanın restorasyonu sırasında açığa çıkan buluntular, tabyanın faal dönemini yansıtan materyaller ve Balkan Savaşları dönemi ile erken Cumhuriyet dönemini yansıtan top, tüfek ve tabanca gibi ateşli silahlar, gülleler, savaş araç gereçleri ve yine dönemini yansıtan askeri kıyafetler yer alıyor.

 

Bakanlığın çeşitli müzelerden getirdiği toplar, Harbiye Askeri Müzesi'nden alınan dönem tüfekleri, Polatlı Topçu Okulundan alınan ve dönemi yansıtan "Krupp Topu" da teşhir edilen eserler arasında bulunuyor. Edirne müdafii Mehmet Şükrü Paşa'nın karargah olarak kullandığı tabyada, Şükrü Paşa'nın yanı sıra, savaşta Kızılay'ın müdahale anı, silikon heykellerle canlandırılıyor. Tabyada ayrıca Fatih Sultan Mehmet'in de heykeli bulunuyor.

 

"Edirne'den geçen sultanlar", "Balkanlarda Osmanlı mimarisi", "Osmanlı idaresinde Balkanlar", "Edirne'nin fethi", "Edirne'den geçen komutanlar", "Balkan Savaşları günlükleri", "Cephede giyinme ve beslenme", "Savaşta salgın hastalıklar, göç edenler", karargah binasındaki odalarda ses, video ve grafiklerle anlatılıyor.

 

- KORİDORLARDAN GEÇERKEN ÇATIŞMA, TAARRUZ SESLERİ İŞİTİLİYOR

O döneme ait eşyaların sergilendiği müzede dehliz ve topçu odalarında da dönem yansıtılmaya çalışılıyor. Müze, sunduğu ses altyapısıyla ziyaretçilerini o döneme götürüyor, koridorlardan geçerken çatışma, taarruz sesleri işitiliyor. Tabyanın seyir terasıyla da ziyaretçilere kentin panoramik görüntüsü sunuluyor. Müze 2023'te de ziyaretçilerini ağırlamayı sürdürüyor. Edirne'de yaşayan torununu ziyarete gelen 84 yaşındaki emekli Astsubay Başçavuş Kemal Aybastı da müzeyi gezdi.

 

Kıbrıs Barış Harekatı'na da katılan Aybastı, müzeyi çok beğendiğini söyledi. Müzede Balkan tarihine dair önemli bilgiler edindiğini belirten Aybastı, "Burayı güzel bir müze haline getirmişler. Balkan Savaşları'nda yaşananları gösteren bir yer. Çok güzel bilgiler edindim burada. Balkan tarihini yeni baştan canlandırdım." dedi. AA

  • YORUMLAR
  • FACEBOOK
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
“SİMGELERLE ŞİFRELENMİŞ AŞK” EDİRNE
“SİMGELERLE ŞİFRELENMİŞ AŞK” EDİRNE
SİTEM DOLU AÇIKLAMA: KUAFÖR BULAMAYACAKSINIZ
SİTEM DOLU AÇIKLAMA: KUAFÖR BULAMAYACAKSINIZ
EFSANE FESTİVAL BAŞLIYOR
EFSANE FESTİVAL BAŞLIYOR
DAYAN VAYSAL DAYANABİLİRSEN
DAYAN VAYSAL DAYANABİLİRSEN
ilan.gov.tr
Son Haberler
 1 ton 120 litre sahte içki ele geçirildi
1 ton 120 litre sahte içki ele geçirildi
Keşan'ın projelerini değerlendirdiler
Keşan'ın projelerini değerlendirdiler
Recep Zıpkınkurt’tan Edirne Ticaret Borsası’na Ziyaret
Recep Zıpkınkurt’tan Edirne Ticaret Borsası’na Ziyaret
VALİ SEZER SANCAK TÖRENİNE KATILDI
VALİ SEZER SANCAK TÖRENİNE KATILDI
İPSALA ÇARŞI MERKEZİNE LED EKRAN YAPILACAK
İPSALA ÇARŞI MERKEZİNE LED EKRAN YAPILACAK
MELDA, BAŞARIDAN BAŞARIYA KOŞUYOR!
MELDA, BAŞARIDAN BAŞARIYA KOŞUYOR!

Ana Sayfa
İLÇE HABERLERİ
SON DAKİKA
EĞİTİM
YAŞAM
MAGAZİN
SPOR
SİYASET
DÜNYA
EKONOMİ
GÜNDEM
TEKNOLOJİ
BÖLGE HABERLERİ
KÜLTÜR-SANAT
MEDYA
SAĞLIK
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Biyografiler
Vefatlar
Üye Paneli
Gazete Arşivi
Hava Durumu
  • ASAYİŞ
  • EĞİTİM
  • KÜLTÜR-SANAT
  • MEDYA
  • SİYASET
  • SON DAKİKA
  • SPOR
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Biyografiler
  • Vefatlar
  • Üye Paneli
  • Gazete Arşivi
  • Hava Durumu

  • Rss
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.