YEŞİM DRAMALI
Kış ayalarından sebze tezgahlarının şifa deposu olan Alabaş, aynı zamanda Cennet topuzu olaraktan biliniyor. Tam bir C Vitamini deposu olan Alabaş, günlük vücudun yüzde 52 oranından lif ihtiyacını karşıladığı belirtilirken uzmanlar tarafından yapılan araştırmalarda kanser hücrelerini de yok ettiği belirtiliyor.
Lahanagillerden olan alabaş ve kereviz kışın hastalıklardan korumak için özellikle bol bol tüketilmesi gerekiyor. Alabaşın faydaları Pazar tezgahında öğrenen vatandaşlar şaşırıyor. Edirne Yıldırım mahallesinden yetişen yerli Alabaş ve kereviz Pazar tezgahlarının kışın vazgeçilmez C Vitamini deposu. Pazar tezgahlarında Alabaş’ın tanesi 3 ile 4 liraya satılırken,kereviz ise 2 ile 5 lira arasından tanesi satılıyor.
“KIŞIN TÜKETİLMESİ GEREKEN BAŞLICA SEBZELERDİR”
Bir çok kişin yeni yeni öğrendiği alabaşı üreten ve pazarda tezgahında satan Edirne Pazarcılar, Seyyar Satıcılar ve Manavlar Odası Başkanı Murat Yüksel, “Alabaş ve kereviz kendi yerli ürünümüz kendi bahçemizde Yıldırımda yetiştiriyoruz. Havaların iyice soğuduğu bugünlerde vatandaşlar kış sebze-meyvelerine yoğun ilgi gösteriyor. Özellikle kereviz vitamin deposu olması, vücudu enfeksiyonlara karşı güçlü tutması ve vatandaşlar tarafından daha çok bilinmesi nedeniyle daha çok satılıyor diyebilirim. Alabaşı ise çoğu vatandaş henüz bilmiyor. Aslında çok faydalı, çok şifalı bir sebzedir. Kış aylarında tüketilmesi gereken başlıca sebzelerin başında geliyor. Alabaşın faydalarının bilen müşterilerimiz sürekli alıyor. Alabaş;kuru öksürük ve solunum hastalıklarında iyi geldiği için doktorlar bunun kıymetini bilen müşteriler alıyor. Şeker ve kolesterolü de dengelediği de söyleniyor” dedi.
Tane olarak sattıklarını belirten Yüksel; “Alabaş ve kereviz tane olarak satılıyor. Alabaş 3-4 lira arasında, kereviz de 2-5 lira arasında satılıyor.”
ALABAŞIN FAYDALARI NELERDİR?
"Cennet topuzu" olarak da bilinen, C vitamini bakımından zengin olan alabaş, güçlü bir antioksidan deposu bu özelliği sayesinde vücutta mutasyona uğrayıp tümör olmaya meyilli hücrelerin sağlıklarını korur. Kanser oluşumunu engeller. Tansiyon rahatsızlığı için önemli bir mineraldir. Turp gibi alabaşta kuru öksürük ve solunum hastalıklarında olumlu etkiye sahip olduğu belirtilirken; kaynatılıp suyu tüketildiğinde özellikle mevsim geçişlerinde yaşanan enfeksiyona bağlı gelişen göğüs ağrısı ve kuru öksürüğü keser. Metabolizmayı hızlandırır. Aynı zamanda ise demir oranını artırarak kansızlık gibi ciddi hastalıkların önüne geçer.
Bağışıklığı güçlendiren alabaş, vücutta biriken toksinleri atarak adete vücudu yeniler. Bu faydası da en çok cilde yarar. Kalsiyum minerali kas ve kemiklerin güçlenmesini sağlar. Bu sayede ileri yaşlarda görülme ihtimali olan romatizma ve kemik erimesi gibi hastalıklar önlenmiş olur. Doğada düt kalsiyum bakımından en zengin besin olmasına rağmen, alabaşta süt kadar zengindir.
Kış ayalarından sebze tezgahlarının şifa deposu olan Alabaş, aynı zamanda Cennet topuzu olaraktan biliniyor. Tam bir C Vitamini deposu olan Alabaş, günlük vücudun yüzde 52 oranından lif ihtiyacını karşıladığı belirtilirken uzmanlar tarafından yapılan araştırmalarda kanser hücrelerini de yok ettiği belirtiliyor.
Lahanagillerden olan alabaş ve kereviz kışın hastalıklardan korumak için özellikle bol bol tüketilmesi gerekiyor. Alabaşın faydaları Pazar tezgahında öğrenen vatandaşlar şaşırıyor. Edirne Yıldırım mahallesinden yetişen yerli Alabaş ve kereviz Pazar tezgahlarının kışın vazgeçilmez C Vitamini deposu. Pazar tezgahlarında Alabaş’ın tanesi 3 ile 4 liraya satılırken,kereviz ise 2 ile 5 lira arasından tanesi satılıyor.
“KIŞIN TÜKETİLMESİ GEREKEN BAŞLICA SEBZELERDİR”
Bir çok kişin yeni yeni öğrendiği alabaşı üreten ve pazarda tezgahında satan Edirne Pazarcılar, Seyyar Satıcılar ve Manavlar Odası Başkanı Murat Yüksel, “Alabaş ve kereviz kendi yerli ürünümüz kendi bahçemizde Yıldırımda yetiştiriyoruz. Havaların iyice soğuduğu bugünlerde vatandaşlar kış sebze-meyvelerine yoğun ilgi gösteriyor. Özellikle kereviz vitamin deposu olması, vücudu enfeksiyonlara karşı güçlü tutması ve vatandaşlar tarafından daha çok bilinmesi nedeniyle daha çok satılıyor diyebilirim. Alabaşı ise çoğu vatandaş henüz bilmiyor. Aslında çok faydalı, çok şifalı bir sebzedir. Kış aylarında tüketilmesi gereken başlıca sebzelerin başında geliyor. Alabaşın faydalarının bilen müşterilerimiz sürekli alıyor. Alabaş;kuru öksürük ve solunum hastalıklarında iyi geldiği için doktorlar bunun kıymetini bilen müşteriler alıyor. Şeker ve kolesterolü de dengelediği de söyleniyor” dedi.
Tane olarak sattıklarını belirten Yüksel; “Alabaş ve kereviz tane olarak satılıyor. Alabaş 3-4 lira arasında, kereviz de 2-5 lira arasında satılıyor.”
ALABAŞIN FAYDALARI NELERDİR?
"Cennet topuzu" olarak da bilinen, C vitamini bakımından zengin olan alabaş, güçlü bir antioksidan deposu bu özelliği sayesinde vücutta mutasyona uğrayıp tümör olmaya meyilli hücrelerin sağlıklarını korur. Kanser oluşumunu engeller. Tansiyon rahatsızlığı için önemli bir mineraldir. Turp gibi alabaşta kuru öksürük ve solunum hastalıklarında olumlu etkiye sahip olduğu belirtilirken; kaynatılıp suyu tüketildiğinde özellikle mevsim geçişlerinde yaşanan enfeksiyona bağlı gelişen göğüs ağrısı ve kuru öksürüğü keser. Metabolizmayı hızlandırır. Aynı zamanda ise demir oranını artırarak kansızlık gibi ciddi hastalıkların önüne geçer.
Bağışıklığı güçlendiren alabaş, vücutta biriken toksinleri atarak adete vücudu yeniler. Bu faydası da en çok cilde yarar. Kalsiyum minerali kas ve kemiklerin güçlenmesini sağlar. Bu sayede ileri yaşlarda görülme ihtimali olan romatizma ve kemik erimesi gibi hastalıklar önlenmiş olur. Doğada düt kalsiyum bakımından en zengin besin olmasına rağmen, alabaşta süt kadar zengindir.