• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • İLÇE HABERLERİ
  • SON DAKİKA
  • EĞİTİM
  • YAŞAM
  • MAGAZİN
  • SPOR
  • SİYASET
  • DÜNYA
  • EKONOMİ
  • GÜNDEM
  • TEKNOLOJİ BÖLGE HABERLERİ KÜLTÜR-SANAT MEDYA SAĞLIK
  • Ara
SON DAKİKA:
16:48
İba: “Keşan için yeni bir hizmet yolculuğu başlıyor”
16:39
Traktörle otomobilin çarpıştığı kazada 2 kişi yaralandı
16:17
Edirne Lisesi’nde Mezuniyet Coşkusu Yaşandı
16:08
Meydan Kafe Yenilenerek Edirnelilerle Buluşmaya Hazırlanıyor
15:15
GEKİS Eğitimi Gerçekleştirildi
15:03
Kıyık Caddesi’nde Değişim Sürüyor
14:59
Yumaklı TMO'nun hububat alım ödemelerine başladığını bildirdi
14:42
Gurbetçi yoğunluğu için güvenlik tedbirleri değerlendirildi
14:19
İpsala OSB’de Çalışmalar Tamamlanma Aşamasında
14:13
Vatandaşlara aşure ikram edildi
14:00
Sıfır Atık Çalıştayı düzenlendi
13:06
EDİRNE’DE PALYATİF BAKIM İÇİN EK BİNA ÇAĞRISI
11:58
Yeniimaretspor Teknik Heyetini Açıkladı: Hedef Şampiyonluk
11:37
Özcan'ın Kararı Sonrası İlk İstifalar Geldi
11:19
İl Başkanı Özlem Becan mı oluyor?
Video Galeri Foto Galeri Yazarlar Üye Paneli
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Haberler
  2. YAŞAM
  3. EDİRNE SARAYI AYAĞA KALKIYOR
YAŞAM
Yayınlanma: 14 Ocak 2023 - 09:16

EDİRNE SARAYI AYAĞA KALKIYOR

YAŞAM
14 Ocak 2023 - 09:16
Yorumlar
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
EDİRNE SARAYI AYAĞA KALKIYOR

Osmanlı'nın idari merkezi olması yanında İstanbul başta olmak üzere Balkanlar, Avrupa'daki fetih planlarının yapıldığı Edirne Yeni Sarayı (Sarayı Cedidei Amire) Milli Saraylar Başkanlığınca ihya edilecek.

 

Tarihi kayıtlara göre sarayda ilk kazı Topkapı Müzesi Müdürü Tahsin Öz başkanlığında 1956 yılında başladı. Çalışmalar bu dönemde Cihannüma Kasrı, Namazgah, Kum Kasrı, su maksemi çevresinde yapıldı. Sarayda bir sonraki kazı ise 1973 yılında Prof. Dr. Doğan Kuban başkanlığında harem kısmında gerçekleştirildi. Bu çalışmada da duvar kalıntıları, su kanalları, hamam kalıntısı bulundu.

 

Daha sonraki kazılar ise Prof. Dr. Gönül Cantay (1999 - 2003) Edirne Müze Müdürlüğü ( 2004 - 2006), Prof. Dr. Mustafa Özer (2009 - 2016), Doç. Dr. Gülay Apa Kurtişoğlu ( 2018 - 2022) başkanlığında yürütüldü. Çalışmalarda sarayın yayılım alanının belirlenmesi yanında Arz Odası, Namazgahlı Çeşme, Matbah-ı Amire, Cihannüma ve Kum kasırları çevresindeki çalışmalarda temel duvarları, su yolları, keramikler, kap kacak, şişeler, çini parçaları, yol döşemeleri, sarayın alt yapı sistemi, mermi, gülle, sikkelere rastlanıldı.

 

- YAKLAŞIK 100 CİVARINDA YAPIDAN 11'İ BUGÜNE ULAŞTI

Saray, önemli fetihlerde askeri üs görevinin yanı sıra padişahlar Fatih Sultan Mehmet, 2. Ahmet, 2. Mustafa, 3. Mustafa'nın cülus şenliklerine şahitlik eden, elçi kabulleri, devletin idari merkezinin yanı sıra sosyal merkezi konumunda yer aldı. Tarihi kayıtlarda içerisinde kasırlar, köşkler, divanhaneler, hamamlar, köprüler, çeşmeler, harem daireleri, su maksemleri, namazgahlar, mutfak ve kilerler, koğuşlar ve odaların bulunduğu Osmanlı'nın önemli saraylarından Edirne Sarayı'ndan bugüne yaklaşık 100 civarında yapıdan Babüssaade (Ak Ağalar Kapısı), Adalet Kasrı, Matbah-ı Amire (mutfak), su maksemi, Av Köşkü, Namazgahlı çeşme ve Kum Kasrı hamamının da dahil olduğu sadece 11 yapı ulaşabildi.

 

- MİLLİ SARAYLAR BAŞKANLIĞI EDİRNE SARAYI'NI ESKİ İHTİŞAMINA KAVUŞTURACAK

Geçmişte ayağa kaldırılması için pek çok çalışma ve çabanın sergilendiği Edirne Sarayı'nda yeni dönem Milli Saraylar Başkanlığıyla devam edecek. Milli Saraylar Başkanlığı bilim ve danışma kurullarıyla gerçekleştireceği çalışmalarla Edirne Sarayı'nı ihya ederek geleceğe taşıyacak. Temeli 2. Murad döneminde atılan ve uzun yıllar Osmanlı padişahlarına ev sahipliği yapan, bugüne kadar geçirdiği deprem, yangın, işgal ve savaş gibi talihsizliklerle günümüze sayılı yapısı ulaşabilen Edirne Sarayı kazı, ikmal, inşa, teşhir, tanzim ve çevre düzenleme çalışmalarıyla yeniden gün yüzüne çıkarılacak.

 

Topkapı Sarayı’na benzer bir yerleşim planına sahip Edirne Sarayı’nda, bilim ve danışma kurulu kararlarıyla kazı, inşa ve ihya çalışmaları gerçekleştirilecek. Sadece mimari yönüyle değil Osmanlı tarihi içerisinde tanıklık ettiği olaylarla da önemli bir yere sahip olan Edirne Sarayı 5 yıllık master plan dahilinde ayağa kaldırılacak.

 

-SARAY, DEPREM, YANGIN VE İŞGALLE HARAP OLDU

1450 yılında inşasına başlanan Edirne Sarayı, Kanuni Sultan Süleyman döneminden itibaren pek çok kez tamir gördü. Zaman içerisinde eklentilerle genişleyen saray, 18. yüzyılın ikinci yarısından itibaren daha az kullanıldığından tahribata uğradı. 1752'deki büyük deprem ve 1776'daki yangınla harap oldu. 1827'de kısmi tamir gören Saray, 1829'da Edirne'yi işgal eden Rus güçleri tarafından ordugah olarak kullanıldı. En büyük zararı bu dönemde aldı.

 

Vali Hurşit Paşa ve Hacı İzzet Paşa zamanlarındaki tamirat döneminde birçok yapı kurtarıldı fakat 1876-1877 Rus Savaşı'nda işgal kuvvetlerinin şehre yaklaşması üzerine Babüssaade civarında yığılan cephane, düşman eline geçmemesi için patlatıldı. Edirne Sarayı'nın birçok yapısı da bu patlamayla yıkıldı. AA

  • YORUMLAR
  • FACEBOOK
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
“SİMGELERLE ŞİFRELENMİŞ AŞK” EDİRNE
“SİMGELERLE ŞİFRELENMİŞ AŞK” EDİRNE
SİTEM DOLU AÇIKLAMA: KUAFÖR BULAMAYACAKSINIZ
SİTEM DOLU AÇIKLAMA: KUAFÖR BULAMAYACAKSINIZ
EFSANE FESTİVAL BAŞLIYOR
EFSANE FESTİVAL BAŞLIYOR
DAYAN VAYSAL DAYANABİLİRSEN
DAYAN VAYSAL DAYANABİLİRSEN
ilan.gov.tr
Son Haberler
İba: “Keşan için yeni bir hizmet yolculuğu başlıyor”
İba: “Keşan için yeni bir hizmet yolculuğu başlıyor”
Traktörle otomobilin çarpıştığı kazada 2 kişi yaralandı
Traktörle otomobilin çarpıştığı kazada 2 kişi yaralandı
Edirne Lisesi’nde Mezuniyet Coşkusu Yaşandı
Edirne Lisesi’nde Mezuniyet Coşkusu Yaşandı
Meydan Kafe Yenilenerek Edirnelilerle Buluşmaya Hazırlanıyor
Meydan Kafe Yenilenerek Edirnelilerle Buluşmaya Hazırlanıyor
GEKİS Eğitimi Gerçekleştirildi
GEKİS Eğitimi Gerçekleştirildi
ARAŞTIRILSIN ÖNERGESİ REDDEDİLDİ
ARAŞTIRILSIN ÖNERGESİ REDDEDİLDİ

Ana Sayfa
İLÇE HABERLERİ
SON DAKİKA
EĞİTİM
YAŞAM
MAGAZİN
SPOR
SİYASET
DÜNYA
EKONOMİ
GÜNDEM
TEKNOLOJİ
BÖLGE HABERLERİ
KÜLTÜR-SANAT
MEDYA
SAĞLIK
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Biyografiler
Vefatlar
Üye Paneli
Gazete Arşivi
Hava Durumu
  • ASAYİŞ
  • EĞİTİM
  • KÜLTÜR-SANAT
  • MEDYA
  • SİYASET
  • SON DAKİKA
  • SPOR
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Biyografiler
  • Vefatlar
  • Üye Paneli
  • Gazete Arşivi
  • Hava Durumu

  • Rss
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.