Son yıllarda Edirne'de tatlıcı furyası aldı başını gitti. Tatlıları ile anılan şehir olan Gaziantep'ten sonra Bulgaristan ve Yunanistan'dan gelen turistlerin artması sonrası Edirne’de bir çok tatlıcı açıldığını görüyorum. Kapanan normal işletmelerin yerine anında tatlı üzerine işletme açılıyor. Çünkü bir çok işletme gıda üzerine kazancın tatlıdan geleceğinden dolayı da tatlı sektörüne yöneldi.
Ancak bazı ürünlerde fiyatlara bakıldığında ucuzluk görebiliyoruz. Ucuz olan tatlılar ne kadar sağlıklı olabiliyor. Talatpaşa Mahallesi'nin sınırları içerisinde bulunan Bostanpazarı'nda nereye bakarsanız hep tatlıcılar. Balıkpazarı'nda yerel işletmeler var. Zaten orada yıllardan bu yana tatlı üzerine satış yapıyorlar. Saraçlar Caddesi'nin ana hattı üzerinde tatlıcılardan geçilmiyor. Daha sonra Tahmis Meydanı denilen bölgede tatlı üzerine açan işletmelerin sayısı çoğaldı.
Gaziantep'te her bölgeye baktığında tatlıcıların yoğunluğunu görebilirsiniz. Aynı durum bizim Edirne’de de olduğunu görüyorum. Yoğun bir şekilde tatlı üzerine açılan yada temizlik ürünün olduğu alana bile tatlı koyanları görebiliyoruz. Baklava ve diğer ürünleri koyanlar kilolarca tatlı alan Bulgaristan vatandaşları görüyoruz. Gerçekten tatlıdan başka bir şey bilmiyorlar mı? Bu kadar aşırı bir şekilde tatlı üzerine işletme açmak nedir.
Acaba Edirne'de tatlıcı kıtlığı mı? var. Bu kadar fazla ve aşırı tatlıcı işletmelere ne gerek vardı. Bu sayı çok fazla olduğunu düşünüyorum. Elimde fazla veri olmadığı için sayısını yazamıyorum. Sadece benim gözlemlediğim ve gezerek gördüğüm. Bu tatlı üzerine açılan tatlıcı işletmelerin sayısının düşmesinde fayda var. Bu sayılarda biraz düşüş yaşanması gerekiyor.Kaliteli baklava yapanların önünü kapadığının düşüncesindeyim. Ciğeriyle marka olan Edirne’miz bu gidişle tatlı ürünleriyle anılan şehir olacak.