Ender BİLAR
www.enderbilar.com
www.enderbilar.com
Tarih, kültür, sanat, turizm, eğitim, sağlık vb. gibi birçok özellikleriyle birlikte demokrasinin ve cumhuriyetin kalesi olan çağdaş kent Edirne, UNESCO’nun kültür mirası listesinde 4 eseri ile yer almaktadır. Sultan II. Bayezid Külliyesi Sağlık Müzesi ile Uzunköprü’de UNESCO aday listesinde yer almaktadır.
Açık hava müzesi konumunda olan Anıt Kent Edirne, yazılı kültür eserleriyle de çok zengindir. Osmanlı İmparatorluğu döneminde yazılan ilk şehir tarihi kitabı Edirne ile ilgilidir. Abdurrahman Hibrî’nin kaleme aldığı “Enis-ül Müsâmirin” adlı bu eser, 1361-1650 tarihleri arasındaki Edirne’yi anlatmaktadır. Ahmet Bâdi Efendi de 1900 yılına kadar ki dönemi anlatmıştır. Bunun yanında Beşir Çelebi, Örfi Mahmud Ağa ve Evliya Çelebi’de eserlerinde Edirne’nin tarih, kültür ve sanat değerlerinin günümüze taşınmasını sağlamıştır.
Kentimizin şehir tarihinde önemli dört isim vardır ki, bu kişiler Edirne’ye bıraktıkları eserleriyle isimlerini kazımışlardır. Bunlar; Hafız Rakım Ertür, Dr. Rifat Osman, Ord. Prof. Dr. A. Süheyl Ünver ve Yrd. Doç. Dr. Ratip Kazancıgil’dir. Bu Edirne sevdalısı büyüklerimiz, Edirne’nin değerlerini tanıtmak, korumak ve gelecek kuşaklara taşımak için her türlü çabayı göstermişler ve eserleriyle ölümsüzleşmişlerdir. Bugün hala eserleriyle dostluklar kurabiliyor; kentin tarih, kültür ve sanat değerlerini onlardan öğrenme şansını bulabiliyoruz. Daha önce yaptığımız çalışmalarla Hafız Rakım Ertür, Dr. Rifat Osman ve Dr. Ratip Kazancıgil’in Edirne başlıklı makale, gazete yazıları ve kitapları arşivlerde taranarak kültür hayatımıza kazandırılmıştı.
Şimdi de Ord. Prof. Dr. A. Süheyl Ünver’in Edirne’yi anlatan makale, gazete yazıları ve kitaplarıyla ilgili bir çalışma yapılarak “Ord. Prof. Dr. A. Süheyl Ünver’in Kaleminden Edirne” başlığı ile kültür hayatımıza kazandırılmıştır. Yapmış olduğum çalışmalar sonucu oluşan kitap Hiper Yayın tarafından yayımlanmıştır. Yayımlanan kitap beş bölüm ve 415 sayfadan oluşmaktadır. Birinci bölüm makaleler, ikinci bölüm gazete yazıları, üçüncü bölüm kitapları, dördüncü bölüm fotoğraflar ve çizimleri, beşinci bölüm ise değerlendirme bölümüdür. Saygıdeğer hocamız Ünver’in Edirne ile ilgili makalelerini incelerken çok etkilendiğimi de ifade etmek isterim. O zamanın koşullarında ilk fırsatta Edirne’ye gelen, kentin her bir cadde ve sokaklarını gezerek inceleyen ve çizimleriyle gördüklerini ve halkla konuşarak duyduklarını yazarak geleceğe aktaran bir bilim insanını karşımızda buluyoruz. Edirne için çırpınıyor, kentin tarihi ve kültürel değerlerini tanıtmak için çaba harcıyor. Bunlar yetmiyor kentte konferanslar dizisi düzenliyor ve bir üniversite kurulması için devlet görevlileri ile İstanbul Üniversitesi’nin saygıdeğer hocalarının kentimize gelmesini sağlıyor. İşte bir Edirne Perestişkârı olan Süheyl Ünver hocamız ile yaklaşık 14 ay birlikte oldum. Onun Edirne ile ilgili ürettiği makale ve gazete yazılarını inceleyerek yaşadığı dönemin Edirne’sini yaşadım. Sonuçta bir eseri daha kültür hayatımıza kazandırarak bir görevimi daha tamamlamanın onurunu yaşadım.
Kitabı yayına hazırlamam ve yayımlamam konusunda gerekli izni veren ve kitabımıza sunuş yazısını yazarak değer katan sevgili hocamız Ünver’in kızı Sayın Gülbün Ünver MESARA Hanımefendi’ye, gönderdiği yazıyla kitabımızı onurlandıran Sayın Prof. Dr. Ahmed Güner Sayar hocamıza minnettarım. Bana bu kitabı yayımlama cesareti verdiler. Kitabımıza önsöz yazarak kentin yöneticisi kimliğiyle Sayın Süheyl Ünver ile ilgili düşüncelerini paylaşıp kitabımıza değer katan Sayın Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan’a da saygılarımı sunuyorum.
Kitabın yayın aşamasında katkıları olan genel yayın editörü Hatice Bahtiyar’a, editör Dr. Öğretim Üyesi Rifat Gürgendereli’ye, Osmanlıca metinleri Latin alfabesine çeviren Musa Öncel ile Yılmaz Akçaalan’a, kitabın tasarımını yapan Zeynel Engin’e, yayımlanmasını sağlayan Hiper Yayınevi’nin değerli ortakları Sayın Hayri Yavuz ile Harun Karakuş’a teşekkür ediyorum.
Dr. Ratip Kazancıgil hocamızdan üstlendiğim görevleri yerine getirmek ve kentimizin kültür-sanat dünyasına hizmet edebilmek adına 33üncü kitabımın da ülkemiz kültür hayatına değer katacağını düşünüyorum. Ünver hocamız ile birlikte kentimizin şehir tarihi ile kültür hayatına hizmet eden tüm büyüklerimizi minnet ve rahmetle anıyorum.
Sayın, A.Süheyl Ünver hocamızın dediği gibi “Her Şey Biter, Edirne Bitmez.”
İyi okumalar dileğiyle…