• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • İLÇE HABERLERİ
  • SON DAKİKA
  • EĞİTİM
  • YAŞAM
  • MAGAZİN
  • SPOR
  • SİYASET
  • DÜNYA
  • EKONOMİ
  • GÜNDEM
  • TEKNOLOJİ BÖLGE HABERLERİ KÜLTÜR-SANAT MEDYA SAĞLIK
  • Ara
SON DAKİKA:
10:39
Subaşı’nda Tecrübeli Transferler
10:33
Motosikletten düşen sürücü kaldırıldığı hastanede öldü
10:22
Ormanlık alanda erkek cesedi bulundu
10:08
ÇOCUK MECLİSİ’NDE BAYRAK DEĞİŞİMİ: YENİ YÖNETİM BELLİ OLDU
10:06
Yeni Yönetim Belli Oldu
09:57
Edirne’ye 380 Milyon TL’lik Doğal Gaz Yatırımı
Video Galeri Foto Galeri Yazarlar Üye Paneli
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Köşe Yazarları
  2. Ender Bilar
  3. VEFATININ BİRİNCİ YILDÖNÜMÜNDE DR.RATİP KAZANCIGİL
Yayınlanma: 09 Ağustos 2018 - 23:56
Güncelleme: 10 Ağustos 2018 - 09:20

VEFATININ BİRİNCİ YILDÖNÜMÜNDE DR.RATİP KAZANCIGİL

09 Ağustos 2018 - 23:56
Güncelleme: 10 Ağustos 2018 - 09:20
Yorumlar
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
VEFATININ BİRİNCİ YILDÖNÜMÜNDE DR.RATİP KAZANCIGİL
Ender Bilar
Edirne’de Kültür Sanat

Edirne şehir tarihçilerinden biri olan Dr.Ratip Kazancıgil, 1920 Malatya doğumlu olup 1944 yılında İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesinden mezun olduktan sonra 1946 yılında Aydın İl’inde ilk resmi görevine başlamıştır. Kazancıgil Edirne ile 1950 yılında Trakya Sıtma Savaş Bölge Başkanlığı görevine atanmasıyla buluşmuştur. 1963 yılında Edirne Sağlık ve Sosyal Yardım Müdürlüğü görevine gelen Kazancıgil, 1985 yılında yaş haddinden emekliye ayrılmış, Trakya Üniversitesi Tıp Tarihi ve Deontoloji Anabilim Dalı Başkanlığı Yardımcı Doçent kadrosuna atanarak bölüm başkanı olmuştur. Sağlık ve Sosyal Yardım Müdürlüğü görevi süresince kentimizin sağlık ve sosyal yardım hizmetleri alanında önemli izler bırakan Kazancıgil, 1985 yılından 1987 yılına kadar kadrolu Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi olarak görev yapmıştır.

Trakya Sıtma Savaş Bölge Başkanı, Sağlık ve Sosyal Yardım Müdürü, Doktor, Eğitimci, Akademisyen, Tarihçi, Vali Vekili, Belediye Başkan Vekili, Beden Terbiyesi Bölge Müdürü kimliğiyle, Edirne’nin ilçe ve köylerine götürdüğü hizmetler ile Edirne’nin Ağabey’i olmuştur. Edirne sevdalısı olan Hafız Rakım Ertür ve Ord. Prof. Dr. A.Süheyl Ünver ile dostlukları, Abdurrahman Hibrî, Ahmet Bâdi ve Dr. Rıfat Osman gibi şehir tarihçilerinin Edirne ile ilgili ürettikleri tarihi, kültürel ve sanatsal değerleri, kendisinin de “Edirne Karasevdalısı” olmasını sağlamıştır. Emekli olduğu günden itibaren Tıp Fakültesi’ndeki odasına nefesinin son gününe kadar gitmiş, Edirne için yeni projeler üreterek, kentin kültür yaşamına izler bırakma mücadelesini sürdürmüştür. Dr. Ratip Kazancıgil yapmış olduğu araştırmalar ile bugüne kadar 32 kitabını kültür hayatımıza kazandırmıştır. Gazete ve dergilerde yayınlanmış yüzlerce makalesi geleceğin araştırmacılarına ışık tutacaktır. “Sultan II. Bayezid Külliyesi’ni Sağlık Müzesi”ne dönüştürme hayalini gerçekleştirmesi ve onun gelişimine yaptığı katkılar unutulamaz.

 Dr. Ratip Kazancıgil yaşamının son günlerinde iki önemli projeyi hayata geçirmek için uğraş veriyordu. Birincisi, Sultan II. Sultan Bayezid Külliyesi’nin Mutfaklar Bölümünün hazırladığı proje ile müzeye dönüştürülmesidir. Bir diğeri de, Edirne Ansiklopedisi’nin yayınlanmasıydı. Her iki proje için yaptığımız çalışmalar ile büyük yol almıştık. Ancak bazen siyasi engeller, bazen de kişilerin kaprisleri ve maddi imkânsızlıklar hayata geçirilmesini engelliyordu. Ama o her zamanki gibi yılmadan çalışıyor ve bizleri de çalıştırıyordu.

Sevgili hocamız Kazancıgil, ilerleyen yaşına rağmen Edirne ile yatıyor, Edirne için uyanıyordu. İlerleyen yaşının getirdiği sağlık sorunları sonucu gözünde oluşan sarı leke hastalığı kendisinin araştırma yapmasını engeller olmuştu. Birlikteliğimizde Ender Bey; “Gözler görmüyor, ama beyin çalışıyor onu durduramıyorum”. diyerek, kendisiyle resmen savaş ediyordu. Asistanı Öğr. Gör. Nilüfer Gökçe kendisinin en büyük yardımcısıydı. Zaten araştırmalarımızı üçümüz yürütüyorduk. Hepimizin bir görevi vardı. Benim İstanbul Arel Üniversitesine gitmeme de çok üzülmüştü. Her hafta gelip evinde yapmış olduğumuz toplantıda,  “sözleşmen ne zaman bitiyor”. dön artık diye bana sitem ederdi. Yayın hayatına kazandırdığım “Kırkpınar Yağlı Güreşleri Almanağı” adlı eseri kendisine takdim için Keşan İlçesi Erikli Köyündeki yazlığına gittiğimde kitabı görünce çok sevinmişti. Heyecanını paylaşırken göz yaşlarını tutamamıştı. Birbirimizi çok severdik. Yaptığım bu çalışma onu gururlandırmış olsa gerek.

Yaşamının son günlerinde “Şehir Tarihçiliği”nin önemi anlatıyor ve öne çıkarıyordu. Bu konudaki düşüncelerini belirtirken bir adım daha ileriye giderek, “Edirne Şehir Tarihi Yazarları Müze ve Kütüphanesi”nin kurulmasını istiyordu. Bununla ilgili de bir makale yazmış ve kimlere “Şehir Tarihçisi” denilmesi gerektiğini, “Edirne Kenti’nin Şehir Tarihçileri”nin kimler olması gerektiğini yazıya dökmüştü. Kendisini 2017 yılı Kurban Bayramı öncesi 11.08.2017 sabahı, Edirne Tıp Fakültesi Hastanesi’ne kontrol amaçlı Keşan Erikli’deki yazlığından almaya gittiğimde yapmış olduğumuz konuşmada aşağıdaki makalesini Ayhan Tunca’ya vermemi ve Yöre Dergisi’nde yayınlanmasını istemişti. Bir isteği daha vardı. Yazlığı kapatıp Edirne’ye döndüğümüzde Eylül 2017 ayı içinde büyük bir yemek daveti vermek istiyordu. Ender Bey, “Yayınlamış olduğun bu Kırkpınar Yağlı Güreşleri Almanağı” çok büyük bir emek, bunu kutlamak lazım. Sayın Valimiz, Belediye Başkanımızı da davet edelim. Ayhan Tunca’ya da söyleyelim. Bu yemekte “Edirne Şehir Tarihçileri” ile ilgili bir konuşma yapacağım. Sen ve Nilüfer Hanım, yayınladığınız eserleriniz ile artık bu kenttin genç tarihçisi oldunuz. Sayın Ayhan Tunca’da bu kentin tarihi ile ilgili çok önemli eserler yayınladı. Yöre dergisi başlı başına bir emektir.” diyerek benim bu yemeği organize etmemi söyledi.

Tabi “Sultan II. Bayezid Külliyesi Mutfaklarının Müzeye Dönüştürülmesi” fikri hiç aklından çıkmıyordu. Eşim ve kızım ile birlikte Edirne’ye gelinceye kadar araçta bunları konuştuk. Nerden bilirdik ki bu bizim son yolculuğumuz! Hastaneye gelip yatışımızı yaptık. Hocamızdan hiç ilgisini esirgemeyen Tıp Fakültesi Dekanı Sayın Prof. Dr. Muzaffer Demir’den “Hasta yattığı odaya bir çalışma masası ve iki sandalye istedi”. –“Biz, Ender Bey ve Nilüfer Hanımla projelerimizi burada çalışacağız”. diyerek. Tabi ki; dekan bey hemen odaya bir çalışma masası getirtti. Bir taraftan tahlilleri yapılıyor, bir taraftan da projeler hakkında fikirler üretiyorduk. Nerede? Hastahanede hasta odasında! Tahliller verilmişti. Bir ara odada yalnız kaldığımızda Ender Bey, “yeter artık yaşadım yaşadığım kadar, tüm güzellikleri yaşadım, gördüm” deyince, hocam, “masayı istedin, daha projeleri ortaya çıkaracağız, yapacağımız işler çok deyince”. “Bu beyin çalışıyor Ender Bey, onu durduramıyorum”. diyerek gülüşmüştük. Akşam saat 21.00’i gösteriyordu. Beni eve gönderdi. Ender Bey, “Yarın sabah saat 08.00 gel, birlikte burada odada kahvaltı yapalım, hem projelerimizi çalışırız. Ben tüm kontrolleri yaparak yanından ayrılmıştım. Meğer bu son birlikteliğimizmiş. 12.08.2017 sabahı saat 07.00 de hastaneden vefat haberini alınca inanamamıştım. Yıkılmıştım, yaklaşık 30 yıllık beraberliğimizin olduğu bir dostumu, arkadaşımı, büyüğümü kaybetmiştim. Ne yapacağımı bilemiyor, bir türlü inanamıyordum. Ölüm haberini veren de kardeşim Güngör idi. O gece hastahanede nöbetçi idi. Ona hocayı arada kontrol etmesini söylemiştim. Sonuçta gerçeği kabul etmek zorundaydık ve gerçek ile yüzleştik.

Kendisinin en büyük isteği, Sultan II. Bayezid Külliyesi Mutfaklarının Müze olarak açıldığı gün tüm davetlilere kuru fasulye ve pilav dağıtmak idi. Bu kendisine nasip olmadı. Ama cenaze töreni Sultan II. Bayezid Külliyesi’nde gerçekleşti. Ve yedinci gecesi Sultan II. Bayezid Külliyesi Camii’nde okutulan Mevlidi Şerif ile tüm katılımcılara ve müzeyi ziyarete gelenlere kuru fasulye ve pilav ikram edilerek bu dileğini yerine getirmeye çalıştık. Yarıda kalan projeleri tamamlamak için asistanı Nilüfer Hanım ile birlikte çalışıyoruz. Trakya Üniversitesi Rektörü Sayın Prof.Dr.Erhan Tabakoğlu, Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Muzaffer Demir ile Müze Müdürü Hakan Akıncı’nın ilgi ve alakasıyla Müze’deki odasının düzenlenmesi ve kütüphanesindeki bazı tıp kitaplarının müzedeki kütüphaneye getirilip ziyaretçilere açılması hepimizin dileğidir. 

Sevgili hocam Kazancıgil, son nefesine kadar Edirne’nin tarihi ve kültürel değerlerini insanlığın yaşamına, kültür hayatına kazandırmak için çaba harcadı. Gerçekleştirdikleri kentimizi taçlandıracak, bıraktığı izler de, kendisini ölümsüzleştirerek geleceğe taşıyacaktır.

Cenazesi, 13 Ağustos 2017 Pazar Günü Sultan II. Bayezid Külliyesi’nde ikindi namazında düzenlenen tören sonunda Yıldırım Mezarlığına defnedilmiştir. Mezarı, Edirne’nin ilk şehir tarihçisi Müderris Abdurrahman Hibrî’nin yanındadır. Kendisi yıllar önce mezar yerini Belediye’den satın alarak yaptırmıştı. Bugün aşık olduğu kent Edirne’yi seyrederek uyumaktadır. Mezar taşına kendisinin sağlığında yazdırdığı, “Dr. RATİP KAZANCIGİL TANRI HOŞNUTLUĞUNU DİLER”.  sözüyle sevenlerinin dualarını beklemektedir. Bizler onun bıraktığı yerden gücümüz ve nefesimizin son anına kadar aynı yolda ilerlemeye devam edeceğiz.

Edirne Belediye Başkanlığınca 12 Ağustos 2018 Pazar Günü Saat 17.00 de Edirne Belediye Başkanlığında düzenlenecek olan Anma Günü ile kendisini rahmet ve minnet ile anacağız. Edirne Şehir Tarihçilerini ölümsüzleştiren eserleriyle yaşatmak ve onları günümüz gençliğine tanıtmak önemli bir vizyondur.

  • YORUMLAR
  • FACEBOOK
adlı kullanıcıya cevap x

Yazarın Diğer Yazıları

  • TRAKYA ÜNİVERSİTESİ'NİN BİLİMSEL YAYIN ÇALIŞMALARINDA EDİRNE - 24 Mayıs 2022
  • GENÇLERİN GELECEĞİNE KÖPRÜ: TRAKYA ÜNİVERSİTESİ - 19 Mayıs 2022
  • TÜRK KÜTÜPHANECİLİGİNDE GEÇEN 40 YIL - 28 Mart 2022
  • EDİRNE ERKEK ÖĞRETMEN OKULU ÖĞRETMENİ HEYKELTRAŞ RATİP AŞİR VE GAZİ'NİN BÜSTÜ - 18 Mart 2022
  • 8 MART DÜNYA KADINLAR GÜNÜNDE; "KADINLARIMIZ" - 08 Mart 2022
  • EDİRNE'NİN KÜLTÜR-SANAT DEĞERLERİ: EDİRNE MEVLEVİHANESİ - 22 Şubat 2022
  • ÇOK KÜLTÜRLÜ KENT EDİRNE'DE GÖMÜT TAŞLARI - 16 Şubat 2022
  • "ÖVÜNMEK GİBİ OLMASIN AMA EDİRNELİYİM" - 24 Kasım 2021
  • EDİRNE SEVDALISI DR. RATİP KAZANCIGİL VE ABDURRAHMAN HİBRÎ - 12 Ağustos 2021
  • EDİRNE VE ORD. PROF. DR. A. SÜHEYL ÜNVER - 30 Temmuz 2021
  • 660.KIRKPINAR YAĞLI GÜREŞLERİ'NİN ARDINDAN - 14 Temmuz 2021
  • KIRKPINAR YAĞLI GÜREŞLERİ VE ORGANİZASYONLARI - 09 Temmuz 2021
  • HEYKELTRAŞ TANKUT ÖKTEM VE KIRKPINAR ANIT HEYKELİ - 07 Temmuz 2021
  • DİJİTAL YAŞAMDA BİLGİ VE PAYLAŞIMI - 28 Mart 2021
  • ORD. PROF. DR. A. SÜHEYL ÜNVER'İN KALEMİNDEN EDİRNE - 17 Şubat 2021
  • BİLGİ TOPLUMU SÜRECİNDE DİJİTAL YAŞAM - 12 Ocak 2021
  • PROF. DR. OSMAN İNCİ DOKTORCLUB AWARDS 2020 ÖZEL ÖDÜLÜ İLE TAÇLANDIRILDI - 25 Aralık 2020
  • EDİRNE'NİN ABLASI DR.SAADET YARDIM VE ABİSİ DR.RATİP KAZANCIGİL - 28 Kasım 2020
  • DR.RATİP KAZANCIGİL VE EDİRNE - 12 Ağustos 2020
  • Ord.Prof.Dr.Ahmet Süheyl ÜNVER'İN ANISINA - 21 Şubat 2020
  • 1
  • 2
  • 3
ilan.gov.tr
Köşe Yazarları
Turizm Haftası Edirne ve eksik kalan bir vefa
Mesut Çınar
Turizm Haftası Edirne ve eksik kalan bir vefa
MEHMET ŞENOL
MEHMET ŞENOL
PATLICAN
ALİ İHSAN GÜRCİHAN
ALİ İHSAN GÜRCİHAN
SON KURTULUŞ ve YENİDEN DOĞUŞ…
DR.NİLGÜN ÖZÖNDER
DR.NİLGÜN ÖZÖNDER
AKUPUNKTUR İLE HİPERTANSİYON TEDAVİSİ
ÖZEL ÖĞRENME GÜÇLÜĞÜ
PSİKOLOG GİZEM ÜREK
ÖZEL ÖĞRENME GÜÇLÜĞÜ
D'HONT
MERT SOYLU
D'HONT
İYİ PARTİLİ TÜTÜNCÜ İL BAŞKANI MI? MİLLETVEKİLİ ADAY ADAYIMI?
YEŞİM DRAMALI
İYİ PARTİLİ TÜTÜNCÜ İL BAŞKANI MI? MİLLETVEKİLİ ADAY ADAYIMI?
İNTERNET ŞİFRELERİNİZE DİKKAT HESAPLARINIZ ÇALINABİLİR!
M.Bahadır Zeytin
İNTERNET ŞİFRELERİNİZE DİKKAT HESAPLARINIZ ÇALINABİLİR!
Çok Okunan Haberler
665. KIRKPINAR'A GELECEK SON 8 BAŞPEHLİVAN BELLİ OLDU
665. KIRKPINAR'A GELECEK SON 8 BAŞPEHLİVAN BELLİ OLDU
Edirne’nin Karşısında Sınır Devrimi
Edirne’nin Karşısında Sınır Devrimi
Hasan Ali Yücel Çocuk Müzesi’nde Teleskopla Gece Gözlemi Etkinliği Düzenlenecek
Hasan Ali Yücel Çocuk Müzesi’nde Teleskopla Gece Gözlemi Etkinliği...
100 dekar buğday ekili alan yandı
100 dekar buğday ekili alan yandı
Ana Sayfa
İLÇE HABERLERİ
SON DAKİKA
EĞİTİM
YAŞAM
MAGAZİN
SPOR
SİYASET
DÜNYA
EKONOMİ
GÜNDEM
TEKNOLOJİ
BÖLGE HABERLERİ
KÜLTÜR-SANAT
MEDYA
SAĞLIK
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Biyografiler
Vefatlar
Üye Paneli
Gazete Arşivi
Hava Durumu
  • ASAYİŞ
  • EĞİTİM
  • KÜLTÜR-SANAT
  • MEDYA
  • SİYASET
  • SON DAKİKA
  • SPOR
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Biyografiler
  • Vefatlar
  • Üye Paneli
  • Gazete Arşivi
  • Hava Durumu

  • Rss
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.